НЧ „Св.Георги Победоносец-1999“ събра приятели за 20-годишния си юбилей

0

Народно читалище „Св. Георги Победоносец-1999” отпразнува 20-годишен юбилей в Централния военен клуб с много традиционни български песни, танци и музикални изпълнения. Съорганизатори на събитието бяха от „Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Национална агенция сигурност. Публиката многократно аплодира творческите състави, които представиха най-разнообразни и обичани родни изпълнения от фолклора. Поздраветелни адреси бяха поднесени от Национална агенция сигурност с председател о.з.полк. Чавдар Петров, от НЧ „Димчо Делелянов-1960“, с председател доц.д-р Иван Митев и  организатор дейности Миглена Иванова, от ръководството на столичния район „Слатина“ в лицето на Димитринка Василева, от институции и неправителствени организации.

Бяха поздравени председателят на Народно читалище„Св. Георги Победоносец-1999” Даниела Козовска и секретарят на читалището Даниела Николова за творческата и иновативна работа през годините. Изпъстреният концерт от типично български ритми бе дело на  формация „Бисера“ за църковни хорови песни с ръководител Милена Спасова, оркестър „Гергьовден“ с ръководител Христина Начев, детски танцов състав „Софиянчета“ с ръководител Даниела Николова, фолклорна група „Зорница“, гости от  оркестър „Ха наздраве“, хор към ансамбъл „Гоце Делчев“,  детски състав „Хорце“.

Читалище „Св. Георги Победоносец-1999” е наследник и продължител на културната традиция на жителите на район „Слатина“ от 30-те и 40-те години на 20-ти век. Днес читалището работи с  формация „Бисера“ и детска вокална група „Бисерче“Вокална група „Зорница“, с инструментален състав и мъжка фолклорна формация „Гергьовден“. Съставите имат множество самостоятелни концерти, фестивални и съвместни участия в културни събития в страната и чужбина. Детска вокална група „Бисерче” с ръководител Милена Спасова е създадена преди две години,а основните участници са подрастващи предимно от предучилищна възраст. Групите имат множество участия в културни мероприятия в страната и на тамбурашки фестивали в Словения и Черна гора. Съставите изпълняват предимно музика от Пиринската етнографска област.

20-годишният юбилей на НЧ „Св. Георги Победоносец-1999” взриви присъстващите с невероятно живия танц на детските състави, които сътвориха истинска театрална постановка за баба Цоцолана по едноименнато произведение на Ран Боселек от „Патиланско царство“. Ритъм, танц, музика, харизма и традиция произведоха на сцената състави и групи. За спомен бяха направени паметни фотографии, имаше торта и вино за празника на читалището! Пожеланието за бъдещи успехи и продължение на родните традиции, бе поднесено от гостите и участниците!

Миглена Иванова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here