Киномания 2019: Един дъждовен ден… с Уди Алън

0

…в Ню Йорк – „Нивото на трезвеност и параноя не може да бъде постигнато другаде.”

Реших да „открия“ Киномания с последния филм на моя любимец Уди Алън – нестандартно велик, човечен, мъдър и винаги с добродушно-опрощаваща усмивка – та нали е зодия “Стрелец”! Той си размахва истината като самотен боец (характерно за тази порода личности) – сладко-горчива, понякога смазваща, поучителна, ала никога назидателна…

Уди Алън е от моите обичани режисьори, защото той поражда необясним съюз със зрителя, за да усеща своя режисьор зад сюжета, зад конфликта… Въпреки характерния почерк и кинопохвати, този майстор от класа предизвиква противоположни мнения от… до, без да престава да ни изненадва, вълнува и осмисля екранното ни време.

След сериозни сътресения, свързани с личността на Уди Алън и изразяващи се в противоречиви обвинения в сексуален тормоз (в резултат на които Amazon развалиха многомилионната им сделка за няколко филма, а множество актьори изразиха съжалението си, че са работили с него), не беше много ясно дали последният филм на гениалния режисьор и сценарист „Един дъждовен ден в Ню Йорк („A Rainy Day in New York”) ще се появи на екран. Все пак той стигна до зрителите, а добрата новина е, че и ние също имахме възможност да му се насладим на 33-ото издание на Киномания.

По традиция любимият кинофорум и тази година ни дари най-новия филм на Уди Алън. Развлекателната необичайна комедия събира на едно място звездите Тимоне Шаламе, Ел Фанинг, Селена Гомес, Лийв Шрайбър, Джуд Лоу и обещава да  се превърне в един от хитовете на тазгодишното издание на фестивала. Забавен и очарователен, „Един дъждовен ден в Ню Йорк” е най-романтичният филм на легендарния режисьор Уди Алън от години насам, заснет виртуозно от трикратния носител на „Оскар”, повелителят на камерата Виторио Стораро.

Действието на филма се развива в познатия от много от популярните филми на Уди Алън красив и романтичен Ню Йорк. Гетсби Уелс е колежанин от много богато семейство с по-голям преуспяващ брат и доста възрастни родители, който не се престарава особено с ученето. Той пристига в Ню Йорк заедно с приятелката си Ашли, която е колкото наивна за света на възрастните и градския живот, толкова и предпазлива относно секса и взаимоотношенията. С лъчезарна тръпка и кинематографично майсторство големият мъдрец Уди Алън постепенно ни убеждава колко невинни са тези двама млади, като деца- мислят, че знаят всичко за живота, а са напълно неопитни. Ашли интервюира режисьора Роланд Полард за новия му високобюджетен филм, за който вече е ясно, че е провал. През това време Гетсби се разхожда из Ню Йорк и успява да се увлече по младата актриса Шанън. Освежителен хумор, каламбури, конфузни моменти и както винаги- неочаквано разкрита тайна, този път от претенциозната майка. Великолепен паралелен монтаж на герои и случки сред „екзистенциална боза”. Малко в повече ми се  видя бъбрив възхитителният „Един дъждовен ден в Ню Йорк”. Но нали трябва да се разпознава оригиналният и неповторим стил  на любимеца ни Алън! Отново самият себе си, нов и различен! Проследяването на вълнуващата история – една неочаквано възникнала любов и последвалите куп непредвидени ситуации носи на публиката забавление, размисъл и… наслада.

Мариана Енева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here