Димитър Иванов: Представяме Велико Търново в Китай през 2020

0
С бюрото по туризъм към община Пекин по време на най-голямото туристическо изложение в Азия - CITM

Стипендиантът на Китайското правителство изучава международна сигурност като гражданска специалност в Правителствена Академия Джоу Енлай, град Тиендзин. Елитната политическа школа е посветена на най-успешния китайски дипломат в историята. В нея се шлифоват бъдещите висши назначения в посолствата и външните служби на Народната Република. Иванов получава държавната стипендия след като стажува при китайски кмет в продължение на един месец. Удостоен с титлата <Икономически посланик на град Тонгсянг и градовете на България”, той лично придружава заместник кметът по земеделието на Пекин г-н Лин Къцян при посещението му в България през 2016 г. През септември 2017 г., в сътрудничество със заместник-директора на външното бюро на Пекин г-н Донг Рюлей, Димитър организира подписването на меморандуми за сътрудничество в областта на туризма между китайската столица и общините София и Велико Търново. През септември същата година, Димитър е един от поканените експерти за откриването на Българския Национален Туристически Информационен Център в Шанхай.

През 2019 г. китайските туристи вече изпреварват румънците като най-многобройната група чуждестранни туристи, нощували във Велико Търново. По покана на г-н Иванов, през 2015 г. във Велико Търново за рекламен тур пристига екип на националната Шанхай Медия Груп и нейната дъщерна туристическа агенция, известна в цял Китай. Заедно с китайските партньори Димитър разработва рекламната стратегия на България за китайския туристически пазар, която предоставя на министър Николина Ангелкова. Заедно с представители на Министерството на туризма, Столична Община, БХРА, Пампорово АД и други ключови партньори, г-н Иванов разработва и реализира редица туристически програми за гости от Китай, включващи лагери за ученици и студенти, правителствени и бизнес делегации, сватбени фотосесии за китайски младоженци. Изкованият в Бъркбек Колидж на Лондонския Универдитет стратегически нюх на Димитър Иванов го среща с бившия секретар по отбраната на САЩ професор Уилям Коен. Димитър става представител за цяла Европа на американска компания – производител на нанотехнологични материали използвани в отбраната, инфраструктурата и авиацията.

С раждането на дъщеря им Траяна през януари 2019 г., Димитър и съпругата му Нора решават трайно да се установят във Велико Търново. Амбициозен предприемач и посланик на добра воля, Димитър Иванов е възпитаник на местната Езикова Гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” и на Великотърновски университет. Димитър Иванов води преговори с глобални авиационни компании от офиса си в старата столица. Когато има възможност той помага на родителите си в малкият семеен ресторант от където започва кариерата му, като не се срамува да каже, че все още му се случва да измие и някоя друга чаша. „Най-добрите шефове! И на Коледа и на Байрям-а дават! Като едно сме с нашите шефове и в добро и в лошо…“ въздиша 48-годишната Атидже Мехмедова от село Шереметя която от 13 години работи за семейството на Димитър Иванов. Трудовият стаж на Димитър през годините преминава от продавач и сервитьор през мениджър бизнес развитие в един от най-големите хранителни холдинги в България, до собственик на туристическа агенция насочена към китайския пазар, франчайз бизнес и представителство на няколо американски компании в областта на високите технологии. Зад успешната мотивацията на Димитър, освен досега му с труда и предприемачеството от ранна детска възраст, се крият родолюбието и дисциплината, получена от бойните изкуства и изучаването на карате при шихан Петрозар Шолев в известния търновски клуб „Калоян“.

Като млад предприемач и гражданин на Велико Търново, най-силното му желание е да подобри градската среда за живот като спомогне тя да бъде по-чиста, по- пъстра с цветя, красиви дървета, подновени фасади, сменени и прясно боядисани пътни съоръжения и кофи за боклук, добре поддържани тротоари с велоалеи. Улиците на старата столица да се поддържат по задължителните европейски критерии за безопастност и да се мият поне веднъж месечно. Според Иванов замърсяването на въздуха и спешното привличане на инвестиции по механизма на публично-частното партньорство и примера на икономическa зона Тракия са от жизнен приоритет за бъдещето на града и неговите деца. Иванов обещава отдадена работа, за да може Велико Търново да спечели самочувствието на европейска столица, което заслужава.
В заключение Иванов се обръща към своите съграждани  с китайката сентенция: “Когато срещнеш проблем, тогава започваш да го решаваш” и ги призовава да слезнат от колите и да походят пеша по улиците на областния град.
През 2020 г. Иванов е инициатор на „Седмицата на Велико Търново“ в китайската столица, за да покаже нашите красоти, производства, туризъм и възможности за инвестиции в духовната столица на България.