16-ти Международен фестивал за късометражно кино IN THE PALACE отбеляза своя официален край с ексклузивния проект на Михаил Йосифов – BG Vintage и редица наградени късометражни филми

0

Вчера, на 26.09.2019 г. в 20:00 часа в Зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна официално приключи 16-oто поред издание на Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE – единственият Оскар квалифициращ фестивал у нас.

Краят на фестивалната седмица на IN THE PALACE или така наречения „В ДВОРЕЦА” протече под звуците на най-новия проект на виртуоза Михаил Йосифов, Вера Шандел и  – BG Vintage. Церемонията по връчване на наградите за най-добри късометражни филми в 7 категории, беше водена от Вера Шандел и директора на фестивала Цанко Василев. Те направиха кратък обзор на изминалата седмица и поканиха членовете на почетното жури да обявят своите финални избори за това кои продукции заслужават да грабнат големите прозове на IN THE PALACE. Наградите бяха връчени от Санди Либерсън, Файзал-Азам Куреши, Рита Капучо, Паскал Рейнман и Катя Тричкова. Ето как изглежда избора на международното жури:

За най-добър български късометражен филм бе избран Tasks of the day на режисьорката Петя Златева, България.

Журито отличи филма Lifeboat на режисьора Скай Фицджералд от САЩ с награда за най-добър документален филм.

Наградата за най-добър експериментален късометражен филм отиде при Руди ван дер Мерве за филма Buzz Riot, Холандия.

За най-добра късометражна студентска анимация наградата отиде за филма The Kite на автора Мартин Сматана от Чехия.

За най-добър игрален студентски филм беше избран Double D на Фей Лехайн, Холандия.

В конкурса за Оскар квалификация, за най-добър игрален филм беше избран Brotherhood на режисьора Мериам Жубер, Канада/Тунис.

И призът за най-добра анимация в същата категория отиде при Константин Бронзит He Can’t Live Without Cosmos, Русия.

Организаторите на кинофорума отново напомниха, че победителите в 7-те категории директно ще бъдат предложени за разглеждане от комисията на филмовата академия в САЩ за наградите Оскар, което е прецедент в историята на българската киноиндустрия.  Тази година фестивалът отново доказа, че подкрепя производството на български късометражни филми, като организира поредната питчинг сесия, в рамките на която 13 автори на филми се изправиха пред международни ментори и продуцентски компании, за да представят своите идеи за късометражни филми. Два от най-добрите проекти получиха финансова подкрепа, която ще спомогне тяхното скорошно реализиране. Това са филмите JOHANNESBURG на Дейвид Моя и българския проект Gypsy Wedding на режисьора Петър Чивийски.

Как изглежда равносметката в края на кинофорума – 7 фестивални дни, в които варненската публика изгледа над 200 филма от 42 държави, събрани в 33 късометражни блока, посети 18 образователни сесии, семинари и дискусии, взе участие в 6 Q&A сесии и се наслади на 4 музикални концерта с участието на Орлин Павлов и Живко Петров Трио, Ангел Заберски, Михаил Йосифов, Вера Шандел, Нейко Бодуров и много други.