КРАЛСТВО МАРОКО ОТБЕЛЯЗВА НАЦИОНАЛНИЯ СИ ПРАЗНИК НА 30 ЮЛИ

0

Нова смесена Mароканско-българска търговско-промишлена палатаще развива икономическите отношения между двете страни

Кралство Мароко ще отбележи Празника на Трона на 30-ти юли. Датата, обявена за национален празник, представлява годишнината от възкачването на Трона на Краля и официалното му полагане на клетва. През 2019 г. Кралство Мароко ще празнува 20-та годишнина от възкачването на трона на Крал Мохамед VI. Всяка година Кралят избира марокански град, в който да чества празника, като тържеството се отбелязва с фойерверки и паради. Дипломатическите и консулски представителства на Кралство Мароко в чужбина също ще отбележат празника в т.ч. и посланикът на Мароко в България – Н.Пр. г-жа Закия Ел Мидауи в резиденцията на Кралство Мароко в София.

Двустранните търговски и икономически отношения между Мароко и България са в процес на активизиране. Mароканско-българската търговско-промишлена палата беше създадена на 10 май 2019 г. в резултат на поредица от бизнес и правителствени посещения в двете страни. Насер Бурита, министър на външните работи и международното сътрудничество на Кралство Мароко, беше на официално посещение в София през септември 2018 г., а министър-председателят на България – Бойко Борисов, направи официално посещение в Кралство Мароко през ноември миналата година. Идеята за създаване на смесена палата се ражда в рамките на българската делегация в Мароко по време на среща на Аспарух Карастоянов с Мохамед Хмидуш, вицепрезидент на Мароканската асоциация на износителите (ASMEX), която се явява мост между цялостната търговия на Европа към Африканските страни.

За председател на новата смесена Mароканско-българска търговско-промишлена палата е избран Аспарух Карастоянов. Той споделя, че: „В търговско-икономическо отношение се използва не повече от 2–3% от целия експортен потенциал между двете страни. Основната цел на смесената търговско-промишлена палата е да създадем успешен реекспортен модел. България може да експортира за цяла Югоизточна Европа, а през Мароко да реекспортираме всичко, което може да бъде за Централна и Западна Африка. Мароко е уникална страна като култура, има прекрасен бизнес климат и е изключително приятелски настроена към България.“

Голям потенциал за развитие на търговско-икономическите отношения между двете страни има в секторите на хранително-вкусовата, леката промишленост, инженеринга – създаването на предприятия на територията на Мароко, текстилната, фармацевтичната и цигарена индустрия, туризма, в областта на торовете и др.

Фото: Архив на посолството на Кралство Мароко в София (снимки 1, 2,  3 и 8)
Фото: Личен архив на Аспарух Карастоянов (снимки 4, 5, и 6)
Фото: Хайлайф (снимка 7)
Фото: Петя Димитрова (снимки 9 и 10)