Нашенски цветя край Темза

0

Галерия ,,Икар“ от София за втори път представи България в Лондон

   Пъстри букети разцъфнаха, български шевици и южно слънце огряха залата на кметството в Кенсингтън, Лондон, от 5 до 7 юли 2019 г. На 26-ото изложение на произведения на изкуството Parallax Art Fair за втори пореден път беше поканена галерия ,,Икар“ от София. Тя представи осем художници с 13 живописни картини и два стенни килима. Творбите на Иван Гайдаров, Мариана Стефанова, Минка Добрева, Петър Дарковски, Румяна Маркова, Светлозар Недев, Стефан Прокопиев и Лейт Ридли предизвикаха интереса на посетители, творци, критици и колекционери от целия свят. Произведенията на българските автори се отличаваха с професионализъм, оригиналност и самобитност. Те бяха свързани с родната земя и нашите традиции. Оказа се, че реалистичното им, неподправено въздействие достига до всеки човек, независимо от географските ширини.

Около 360 бяха участниците в изложението. Организаторите се бяха постарали да създадат уютна атмосфера с музикални изпълнения на различни оркестранти и певци. Но истинското настроение идваше от многобройните посетители, от запознанствата, разговорите, желанието и идеите за бъдещо сътрудничество.

В Лондон подобни изложения има всяка седмица, различни по тема и съдържание. Публиката е привикнала да търси не само познание и развлечение, но и да обогатява домовете си с показваните предмети, картички, каталози, а душите си – с приятни спомени.Грижливото събиране на информация за авторите и галериите, снимките пред картините вълнуваха с видимо придаваното им значение. Никак не изглеждаше като обичаен уикенд, поне за мен. А собственичката на 20-годишната софийска галерия Анелия Михайлова има намерение да продължи с представянето си в Лондон.

Най-радостно беше да се чуе българска реч и възгласа: ,,Нашите картини са най-хубави!“. Тогава художественото пространство на галерия ,,Икар“ се превръщаше в родна територия и наставаше истински празник с разговори от живота в България до живота във Великобритания, с откровения като пред най-близки хора, с планове за връщане или оставане, за реализация и сътрудничество. Така галерия ,,Икар“ беше не само посланик на нашето изкуство в Лондон, а и съкровено преживяване, българско кътче далеч от дома.    Каква по-голяма награда за изкуството и за хората, които са се посветили на него!

Текст и снимки: Петя Пейчева