Връчват наградите на победителите в Националния ученически конкурс „Куба – далечна и близка“

0

На 26 юни 2019 г. ще се проведе официалната церемония по награждаването на отличените в Националния ученически конкурс „Куба – далечна и близка“ – 2018/2019 учебна година.

Повече от десетилетие конкурсът се организира от Асоциацията за приятелство „България – Куба“ съвместно с Организационен комитет с участието на Синдиката на българските учители, Централния съвет на Българския антифашистки съюз, Националния дворец на децата, Съюза на българските писатели, Съюза на българските  журналисти и със съдействието на Министерството на образованието и науката и Посолството на Република Куба в Република България.

Мотото на тазгодишното издание на Конкурса бе: „Куба – 60 години социален и духовен възход“ – 1959 – 2019.

Стотици участници от цялата страна имаха възможност да насочат творческата си енергия към различни теми, свързани с: Героите на Сиера Маестра; Заветите на Апостола на кубинската независимост Хосе Марти („Имам аз един приятел …“, сборник „Прости стихове“); Куба и нейните световни постижения в областта на здравеопазването, образованието, екологията, науката, културата, спорта; Интернационализмът и солидарността на Куба с народите по света; Съзидателно сътрудничество и приятелство България – Куба.

Учениците от I до XII клас можеха да участват с творби, написани на български или на испански език: проза (разкази, съчинения, есета); поезия (стихове); реферати или да представят мултимедийни формати – презентации и видеоматериали, както и да участват с рисунки.

Тържествената церемония по награждаването ще се състои на 26.06.2019 г. от 11 ч. в Националния дворец на децата в София, адрес: бул. Александър Стамболийски 191. На церемонията се очаква да присъства и да връчи награди Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан – посланик на Куба в България.