Единствен по рода си конкурс за изкуство награди топ артисти от Плевен и региона

0

Авторите са отличени в рамките на „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика“

Двама талантливи артисти от Плевенския регион бяха наградени за произведенията си. Авторите бяха отличени от експертно жури, начело с проф. Ивайло Мирчев, на специална церемония по време на изложба в Плевен. Инициативата е част от „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика“ , а експозицията в града може да бъде посетена до 28 юни в Художествена галерия „Илия Бешков“ (бул. „Скобелев“ №1).

Победител в категория „Живопис“ за Плевенския регион е Иван Велчев с творбата си „Последен бряг: Посвещение“. Цено Ценов пък спечели награда за „Скулптура“ с произведението си „С мисъл за човека“. Останалите номинирани в категория „Живопис“ бяха Майя Ананиева, Бисера Вълева и Хинко Хинков, а в направление „Скулптура“ – Митко Събев, Николай Гърков и Красимир Яков.

Сред членовете на журито, ръководено от проф. Мирчев, са едни от най-утвърдените имена в българското изкуство – Онник Каранфилиян, Стефан Лютаков, Пламен Стефанов. Отличените от тях артисти от Плевенския регион ще вземат участие и във финалния кръг на националния конкурс на Алианц България в София, където ще се борят за голямата награда в рамките на инициативата.

„Изкуството е резултат от победата на духа над разума в момент на вдъхновение. Като водеща компания във финансовия сектор, ние от Алианц България разчитаме главно на логиката и цифрите в ежедневието си. Вече десетилетие „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика“ ни дава уникалната възможност да обърнем поглед към изкуството и да подпомогнем творческия устрем на българските артисти. За нас е огромно удоволствие да представим най-доброто от произведенията на талантливите автори от Плевенския регион, като занапред ще продължаваме да подкрепяме всички творци както на местно, така и на национално ниво във вдъхновяващите им начинания“, коментира Глория Димитрова, Главен директор Маркет Мениджмънт на Алианц България Холдинг.

Тази година се провежда седмото издание на „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика” под патронажа на Министерство на културата на Република България и със специалната подкрепа на Съюза на българските художници (СБХ). Конкурсът стартира с впечатляваща изложба в Бургас през месец май , като до финалния кръг на инициативата предстоят регионални експозиции и във Велико Търново, София, Пловдив и Варна.


За Алианц България:
Алианц България Холдинг е компания, предлагаща пълен набор от финансови услуги. Компанията е на българския пазар от повече от 25 години и развива своята дейност в сферата на общото и животозастраховането, пенсионното осигуряване, банковите услуги и лизинга, като  обслужва над 1.3 милиона клиенти в България.

За „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика“:
„Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика“ е част от корпоративната стратегия на компанията с ясно очертани обществени и социални ангажименти. Инициативата стартира през 2008 г. със съдействието на Съюза на българските художници. Конкурсът представлява преглед на съвременното изкуство, като в него няма ограничения по отношение на стилови предпочитания, изразни средства, тематичен и сюжетен избор. Творбите са оценявани и селектирани от жури, различно за всяка изложба, съставено от изявени художници и изкуствоведи.