Да върнем Европейския съюз към справедливостта и солидарността

0

Петър Витанов: „Евроизборите предопределят бъдещето на България. Ако ние искаме да променим Европа, преди всичко трябва да можем и да знаем как да променим собствената си държава“

Господин Витанов, вие сте втори в евролистата на „БСП за България“ и всички социалисти стоите зад мотото“Справедливост сега“. С какво ще грабнете българският избирател и на какво ще заложите по време на кампанията?

Моят профил е свързан с международната политика, която бе част от работата ми в настоящото НС, а и преди да бъда народен представител. Така, че номинацията ми в евролистата дойде съвсем естествено. Вярвам да успея да допринеса за така необходимата промяна в ЕС. Не сме евроскептици. Ако обаче имаше нещо хубаво в Брекзит, това е че ситуацията отрезви много европолитици. Все повече хора вярват в нуждата от реформи на ЕС, които почиват на принципите на равноправие, справедливост и солидарност. Днес тези принципи отсъстват и ЕС се е превърнал в един клуб на егоистичните интереси на отделните нации. Добре е да върнем ЕС към справедливостта, солидарността. Как става? Необходимо е да сближим доходите на по-бедните страни спрямо по-богатите, да ограничим доколкото можем този дивашки капитализъм. Днес ЕС е загубил социалния си характер и целта ни е да възстановим социалния му облик като на най-развитата част от земното кълбо, която беше притегателен център на много поколения назад.

Битката ни освен за доходите и неравенствата, е и за младежките политики, културната девалвация, които да върнат облика на ЕС като фактор на световната политика. Нашият стремеж например при кохезионните фондове в рамките на ЕС, е за повече пари за по-изостаналите райони, по-лесни процедури за отпускане на средства, без административни утежняващи процедури. Борбата ни е средствата да отидат при хората в България, но да се ползват по предназначение, а не да ги усвояват по един неправилен начин. У нас на отпуснатите пари се гледа като на гара разпределителна, под формата на стадиони в малки селища, на пътища и ремонти. А не да се творят политики с тези средства. За това е необходим друг тип управление, което да се възползва от възможностите на ЕС. Тези избори освен европейски, са и национални за нас от БСП.

В крайна сметка оценката на тези избори ще дойде от хората и ще покаже как ГЕРБ са се справили с ангажиментите си, което е своеобразен вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Днешното управление е несъстоятелно и модела е порочен. За 10 години ние сме се отдалечили от ЕС, защото правителството не успя да разреши въпросите в международен план, проблемите с Шенген, с мониторинговия механизъм, еврозоната. Това правителство ни закотви на последно място и ни лепна етикета на най-бедната и корумпирана страна. И във вътрешен план ни загробиха, защото не решиха нито един от основните въпроси –доходи, бедност, равенство, социална справедливост, пенсионни системи, здравеопазване, образование.

Ще чуе ли Европа другата гледна точка, която ще защити българските интереси?

ЕС е проект, който не се изчерпва само с Европейския парламент, голяма част от решенията се взимат от Съвета на ЕС, където са правителствените и държавните ръководители. Вземете пакета „Макрон“. Гледаме един наш министър да играе хоро в центъра на Брюксел. Идеята е не да играеш хоро, а когато трябва да отстояваш българската позиция в съвета на ЕС. Освен, че не се отстоява националният интерес, ние пропиляхме възможностите си по време на европредседателството у нас.

Мнозина българи, в т.ч. и пенсионерите са малко далечни на политиките на ЕС…

Европа и ЕС не е далечен. Всяко решение, което се взима там се отразява на ежедневието на пенсионерите. Голямата битка, която БСП ще води в ЕП е подхода, намирането на единен стандарт за установяване на минимални работни заплати, които да гарантират достойни работни места.

Пенсията е функция от работната заплата и ако доведем битката докрай, пенсиите и доходите ще бъдат по-високи.

Господин Витанов, имахте предложения и ангажимент към Закона за народните читалища. Бихте ли споделили бъдещите си намерения?

Ще продължаваме да водим културна политика в ЕС. Днес повече млади нямат достъп до образование. Голяма част от децата нямат достъп до училище. Настояваме за европейски културен чек, а младите хора да ползват културни продукти, за да спрем деградацията. Така ще повишим културната грамотност, ще насърчим културните институти и ще се борим за културата на подрастващото поколение. България няма начин да не се ангажира с читалищната дейност, имаме готовност за промяна на Закона за народните читалища, като се очаква Министерският съвет също да внесе промени. Защото читалищата са онзи уникален инструмент, който съхранява българщината, запазва традициите. И без тях сме обречени на културна безпросветност. Имаме мерки, които да подобрят функционирането на читалищата, да се подобри материалната база, насърчаването за по-големи субсидии и да се гарантира за адекватни работни места на читалищните служители. Заплатите на тези хора са трудни за оцеляване и те работят почти на обществени начала.

Витанов очаква поне седем евродепутати от БСП и победа на предстоящите европейски избори.

„Евроизборите предопределят бъдещето на България. Ако ние искаме да променим Европа, преди всичко трябва да можем и да знаем как да променим собствената си държава.“ Това заявява кандидатът за евродепутат на БСП Петър Витанов на среща с членове, симпатизанти и граждани в цялата страна.


Визитка
Петър Витанов е втори е евролистата на социалистите. Народен представител от “БСП за България”, избран е от 25 МИР в столицата. Завършил е Първа английска гимназия, магистър е по международни отношения и международни финанси. През последните четири години е работил в дирекция „Международни връзки и протокол” в Народното събрание. Занимавал се е с институционалното обезпечаване на международната дейност на парламента в качеството си на секретар на Българската делегация на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Витанов е 35-годишен, има две деца.

интервюто води инж. Миглена Иванова