Пекин подготвя график за ремонт на Великата китайска стена

0

Община Пекин е изготвила план за спешен ремонт на разрушени участъци от Великата китайска стена през следващите пет години, обявиха местните власти.

Съгласно плана, 2772 метра от Великата стена и 17 кули ще бъдат приоритетно възстановени през следващите три години.

Пекин се гордее, че в общината се намират 520.77 км от Великата китайска стена, която е дълга повече от 21000 км и преминава през 15 провинции и градове.

От 2000 г. насам, Пекин е заделил 470 милиона юана (70 милиона щатски долара) за фонда за опазване на Великата стена.

През следващия етап градът е планирал цялостна защита и развитие на Културния пояс на Великата стена с обща площ 4929.29 кв. км, като тук е включено и опазване на околната среда.

Шу Сяофън, шеф на дирекцията за културното наследство в Пекинската община, каза, че за опазването и наблюдението на Великата китайска стена и за провеждането на археологически проучвания, Пекин ще използва научни и технологични средства като безпилотни летателни апарати и сензори.

Той каза, че опазването на Великата стена се изразява не само за защита на самата стена, но и на културните реликви по протежение на културния пояс.

Великата китайска стена е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, и се състои от много свързани помежду си стени.

Мариян Драганов,
източник: Китайска информационна агенция Синхуа