Отворено писмо до Музикалната общественост в България

0

Уважаеми дами и господа, пиша тези редове по повод отвореното писмо на проф. Юлиан Куюмджиев до министър Красимир Вълчев, публикувано в „Гласове“, озаглавено: „Проф. Куюмджиев и съпругата му заплашени с уволнение заради критика към г-жа Менда Стоянова“. Бързам да обявя мой категоричен принцип: скептичен и дистанциран съм от вечните политически „боричкания“ и домогвания за власт! Но с едно няма да се примиря: Изконно право на личността е да заяви открито и честно мнението и възгледите си, без да бъде санкционирана! Това е постулат в свободното демократично общество, който трябва да отстояваме, каквото и да ни коства (с цената на всичко)!

С проф. Куюмджиев ме свързва многогодишно сътрудничество, в сферата на музикалната критика. От 1999 г., той е главен редактор на специализираното списание за музика и танц „Музикални хоризонти“, издание на СБМТД., където в същия период, досега имам честта да публикувам редовно мои материали и имам пълното основание да оценявам по достойнство неговата градивна дейност – безукорна, компетентна и безпристрастна!

Юлиан Куюмджиев е работил като преподавател по музикалнотеоретични дисциплини (история на музиката и полифония) в СМУ – Пловдив (днес НУМТИ „Добрин Петков“) и като негов директор, като главен експерт в Министерството на културата, координатор и консултант във фондация „Райна Кабаиванска“ (където работи лично със световноизвестната българска певица). Професор е в АМТИИ – Пловдив, в периода декември 2011 – януари 2016 г. е зам.-ректор на академията по учебната дейност и акредитацията (а от 2014 г. и по научната дейност). Преподавал е в НУМСИ „Христина Морфова” – Стара Загора, Нов български университет и Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

От 1999 г. Юлиан Куюмджиев е главен редактор на списание „Музикални хоризонти”. От 2008 до 2016 е главен редактор на „Артспектър” – издание на АМТИИ. Член е на Съюза на българските журналисти. Като музикален критик и публицист има над 300 рецензии, отзиви и интервюта в редица периодични издания.

От 2011 до 2017 г. той е председател на секция „Музиколози” и член на Управителния съвет на Съюза на българските композитори, а от 2015 до 2018 е зам.-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Председател е на Националната комисия на Националното състезание „Ключът на музиката“, организирано от МОН (2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 г.)

Автор е на над 80 научни статии и на 8 книги (3 от които в съавторство), съставител е на множество книги и научни сборници.

Носител е на наградите „Книга на годината”, „Златното петолиние”, „Кристална лира”, „Златна лира”, „Меденият чан”, „Золотая муза”, „Кристално огърлие”, Почетен знак на СБЖ, Специална награда „Носители на просвета“ на Националното представителство на студентските съвети.

След всичко изложено по-горе, си задавам въпроса, можем ли да си представим тази всестранно надарена творческа личност, проф. Куюмджиев, с безспорен принос за българската просвета, музикознанието, духовността, отдадена на Обществото да бъде подложена на подобно безцеремонно унижение, неглижиране и заплахи за уволнение!? И всичко това, че сем. Куюмджиеви честно и по съвест са се обявили срещу присъждането на титлата на г-жа Менда Стоянова! Убеден съм, че множеството музикални сътрудници, елитни музиканти имащи творчески контакти с проф. Юлиан Куюмджиев, научавайки за случващото се, ще се обявят в негова защита, за реабилитацията му! Дълг на обществото ни е да подкрепяме проявите на доблест и гражданска съвест!

Светослав Дерменджиев