СФФ 23: Моите срещи с автограф – „Основното, което ме вълнува, е да има добра история…”

0
Mandatory Credit: Photo by AGF s.r.l./REX Shutterstock (2295287h) Director Bille August 'Night Train to Lisbon' film photocall, Rome, Italy - 12 Apr 2013

… и тази история да е разказана от знаменития датски режисьор БИЛЕ АУГУСТ. Почетният гост на 23-ия СФФ представи лично пред зрителите най-новия си филм „Щастливеца Пер” по романа на датския нобелов  лауреат Хенрик Понтопидан, издаден на български от издателство „Персей”.

Впечатляващите филмови шедьоври на Биле Аугуст, носител на две „Златни палми“ от Кан, притежават изключително богатство на образите и чувствата, които провокират неговите сюжети. В своята филмография Биле Аугуст има над 30 заглавия като режисьор, на 13 от които е и сценарист, а в основата на повечето негови творби присъства стойностно литературно произведение. „Романът е проницателно изучаване на морала и етиката“, категоричен е Биле Аугуст.

Сред най-известните му филми са „Къщата на духовете“ (1993), „Ерусалим“ (1996), „Клетниците“ (1998), „Нощен влак за Лисабон“ (2013). Но „Пеле завоевателят“ (1987, удостоен  със „Златна палма“ и „Оскар“ за чуждоезичен филм) и „Най-добрите намерения“ (1992, отново „Златна палма“), създаден по сценарий на Ингмар Бергман, са безспорните фаворити на зрителите по света.

В периода 1993-2000 година работи за продуцентската компания на Джордж Лукас и прави няколко епизода от хитовата поредица „Приключенията на младия Индиана Джоунс“ заедно с режисьорите Майкъл Шулц и Майк Нюъл.

Датският „принц на киното” Биле Аугуст бе удостоен с Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното  от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова; получи и наградата „ФИПРЕССИ Платиниум 90“ – специално отличие, с което през годините у нас бяха удостоени големите филмови творци Бела Тар, Горан Паскалевич и Илдико Енеди. Генералният секретар на ФИПРЕССИ Клаус Едер  връчи лично наградата на 12 март в Кино „Люмиер“, преди прожекцията на „Щастливеца Пер”. И по , другия ден   модерира  публично интервю с носителя на Наградата „ФИПРЕССИ Платиниум 90“ във Фестивалния център „В парка”. Разговорът беше динамичен и за сетен път показа безграничното обаяние на големия майстор, който вдъхва живот на известни романи. В началото на своята кариера започва като фотограф, учи в Стокхолмския университет. А за съвместната си работа с великия Ингмар Бергман разказа: „Бергман е гледал 5 пъти Пеле, написал е сценарий за родителите си и поиска аз да го режисирам. Отидох да се срещна с него в Стокхолм. В случая той е само автор на сценария и няма да ми се меси по никакъв начин. Така и беше. Работихме заедно няколко месеца в неговия дом, на един малък остров, където живее. Вече бях утвърден режисьор, но това беше най-добрият сценарий, който съм чел и въобще не съм се колебал.”

В София Биле Аугуст показа селекция от свои филми. Сред тях са най-новата му творба – „Щастливеца Пер“, класиката „Пеле Завоевателя“, както и един от последните му филми „Безмълвно сърце“. Сюжетът на „Щастливеца Пер“ (“A Fortunate Man”, 2018) връща зрителите в края на ХІХ век и проследява млад амбициозен мъж от западна Дания, който отива в Копенхаген да учи инженерство. Попаднал в интелектуална среда, той се влюбва в дъщерята на богато еврейско семейство. Но може би гордостта ще му попречи да сбъдне мечтите си… „Исках да се обърна към младото поколение с разсъждения за истинската същност на човешкия живот“, разказва Биле Аугуст за историята в „Щастливеца Пер”, и на какво всъщност се дължи успехът:”Не вярвам в късмета, мисля че успехът се дължи само на здрава работа. И мисля,че когато нямаш нищо за губене, когато съдбата ти е да си в някаква втора класа, тогава единственият начин  да успееш е да се бориш, да си го извоюваш сам.”

Когато си позволих да споделя на скъпия ни гост, че „Безмълвно сърце” ми е на сърце, той благо се усмихна и ме прегърна през рамо. Ерудиран, интелигентен, благороден, аристократ- световно известен… и скромен.

Безмълвно сърце“ (“Silent Heart”, 2014) изследва чувствителния въпрос за евтаназията. Режисиран от Биле Август по сценарий на Кристиан Торпе, филмът се фокусира върху последните няколко дни на главната героиня, които тя прекарва с близките си, преди да сложи край на живота си. Авторите на филма се включват деликатно и сдържано в емоционалния спор за достойнството на евтаназията и рисуват впечатляващо силен портрет на едно семейство от няколко поколения, което трябва да се справи с неумолимия ход на времето. „Безмълвно сърце“ е нюансирана, изящно изработена и силно въздействаща семейна драма, дело на изкусния майстор Биле Аугуст.

Завършвам с мъдрото изявление на високия гост „ Успехът на датското кино се дължи, че имаме много добра подкрепа от Националния филмов институт.”

Мариана Енева