Пролетен бал „Ну Роуз“

0

На 20 март от 19:30 часа 2019г. в къщата на доктор Фард, внук на хан Амир и режисьорката Ефемия Фард в София за първа година се проведе пролетния бал „Ну Роуз“. Събитието се отразява по БНТ 1 в предаването „100% будни“.

Официални гости на събитието бяха членове на Юнион клуб, с президент г-н Христо Куртев, Радослав Стаменков, ръководител на мисията на МОМ на ООН за България, Катя Роуз – мисис България 2011 г., Яна Средкова – мисис България 2018 г., представители на дипломатическите, артистичните и бизнес средите, известни адвокати (Ивайло Балкански, Маргарита Сълова), както и производителите на петролни продукти (д-р Муди Пищ Намази).

Дебютанти на Пролетния бал бяха младежи и девойки от най-изтъкнатите български семейства, със специално подготвена хореография – балетът на Ефемия Фард.

„Ну Роуз“ е първият ден от пролетта и началото на новата година в традиционния персийски календар. Празнува се в деня на астрономическото равноденствие, което обикновено е на 21 март (пролетното равноденствие) или 1 ден по-рано или по-късно. Персийската Нова Година е традиция, в която се бележи победата на доброто над злото със светлината, която побеждава тъмнината. 

Чества се като рожден ден на Светия Заратустра. Това, което прави „Ну Роуз“ е уникално – това е единственият празник, който се почита от различни религиозни общности в различни страни.

През 2007 г. се въвежда като официален почивен ден за религиозните общности в България.

През 2010 г. ООН обявява 21 март за Международен ден „Ну Роуз“.

„Бялото братство“, създадено от учителя Петър Дънов, също отбелязва пролетното равноденствие като празник на общността.

Обичаят повелява, че посетителите, които идват да споделят празника с домакините, трябва да се поръсят с ароматна розова вода и да се помолят, да погледнат в огледалото, и да си пожелаят нещо. Някои казват, че този ритуал символизира хората да са ароматни и свежи като рози и да са ярки и блестящи като огледалото, през новата година.

„Софре Хафт Шийн“ е маса, която символизира духа на празника по същия начин, както коледната елха и насърчава специално празнично настроение в продължение на тринадесет дни. Тя е съдържала седем конкретни елемента, заедно с редица допълнения, които са символизирали подновяване, щастие, богатство, добро здраве и всяко нещо, което си пожелаете за Новата година. Това е оригиналелен обичай на иранците, който датира повече от 3000 г. от зороастрийската религия и обичаи на древните перси.

Ефемия Фард