За приятелите от Сърбия

0

„Странно е, колко малко ни е нужно, за да бъдем щастливи, и още по-странно е, колко често именно това малко ни липсва!”

Тази моя любима сентенция на великия Иво Андрич си припомних, докато гледах лицата на красивите жени от Сърбия, които сърцато танцуваха на мило тържество по случай Международния ден на жената. Новица Тончев, депутат от Скупщината на Република Сърбия и председател на парламентарната група за приятелство между Сърбия и България не за първи път организира и подарява празнично пътуване на свои съгражданки от Сурдулица до България. Този път 3 внушителни групи от по 130, 150 и 200 лекарки, медицински сестри и персонал от Здравния център и Болницата в Сурдулица имаха възможност да посетят София и да изразят своето искрено желание за сътрудничество с колеги и приятели от България. Те имат дългогодишни връзки и контакти с Кюстендил, Враца, Оряхово, Божурище.

Новица Тончев е бил кмет на Община Сурдулица от 2008 до 2014 година. От 2014 година община Сурдулица се ръководи от Александра Попович, чаровна млада жена, невролог. „Политиката е твърде сериозно нещо, за да се повери само на мъже”,- припомни тя мисълта на Маргарет Татчър. Със задоволство разказа, че сътрудничеството с България е дългогодишно и много успешно.

Община Сурдулица се намира в Пчински окръг, югоизточна Сърбия, с население над 20 хил. души. Новица Тончев сподели: „Териториите до границите – Босилеград, Сурдулица, Неготин, Княжевац, от сръбска страна, и Кюстендил, Брезник, от българска страна, са най-бедните региони в нашите страни. Необходима е съвместна работа на местните власти от двете страни на границата с цел подобряване на стандарта на живот. Имаме желание, идеи, планове и вярвам, че ще успеем!“

„Животът ни връща само това, което даваме на другите”
Иво Андрич, „Ех Ponto”.

Снежана Тодорова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here