Изпълнителният секретар на Общокитайската Асоциация на журналистите: „Очертават се няколко основни приоритета за бъдещото ни сътрудничество“

0

Шестчленна  делегация от китайски журналисти, водена от Изпълнителния секретар на  Общокитайската Асоциация на журналистите г-жа Wang Dongmei бе на тридневно посещение в България. Визитата е в изпълнение на подписаното Споразумение за сътрудничество между СБЖ и Общокитайската журналистическа Асоциация.  В делегацията бяха вкючени още зам.главният редактор на  „China daily /Китай днес/, главният редактор на Общокитайската новинарска редакция,, директорът на мобилния център на он-лайн изданието на в.People’s daily, главният редактор на Europe Times, със седалище в Хамбург, както и ръководителят на Генералния офис за международни връзки на Китайската Асоциация на журналистите.

Гостите се срещнаха с председателя на СБЖ Снежана Тодорова и главния секретар на съюза Иван Върбанов

Снежана Тодорова запозна китайските представители на медиите с основните приоритети в работата на журналистическата организация. „ В годината, когато отбелязваме 70-годишнината от дипломатическите отношения между България и Китай, за нас е от изключителна важност посещението на делегация на Китайската Асоциация на журналистите, което показва желанието и на двете страни за продължаване и активизиране на доброто досегашно сътрудничеството между  журналистическите ни съюза” каза в приветствието си към гостите г-жа Снежана Тодорова. Тя информира гостите, че през настоящата  предстои провеждането на важни медийни събития у нас, свързани с отбелязване на 175 годишнината от началото на българската журналистика и 125-години от организираното журналистическо движение в България.

В контекста на  подписаното преди година в Пекин Споразумение за сътрудничество, в рамките на инициативата „Един пояс, един път”,  също ще се случат различни събития.   „Сътрудничеството между  Общокитайската Асоциация на журналистите и  Съюза на българските журналисти продължава вече 32 години, през които показахме  колко стойностно и ефективно е то, за да могат хората от двете страни взаимно да опознаят всяка една, да обменяме опит и нова информация и да ги прилагаме в практиката. Всички години на нашето сътрудничество са  показател за неговата  устойчивост и ефективност”, подчерта г-жа Тодорова и запозна гостите с дейността, целите и перспективите на СБЖ, с творческата активност на организацията, с нейното устройство и работата на журналистическите дружества в цялата страна.

От своя страна главният секретар   Иван Върбанов подчерта, че българските журналисти се отнасят с респект към скока в развитието на Китай в областта на културата, икономиката, инвестициите. „България ще  продължава да бъде устойчив и сигурен партньор  на Китай в  проекта „Един пояс, един път”, каза той и изрази  увереността си, че отношенията между двете журналистически организации ще получат още по-голямо значение в бъдеще.

Ръководителят на китайската делегация – г-жа Wang, Изпълнителен секретар на Асоциацията на китайските журналисти бе категорична:  „С всяка изминала година  нашето сътрудничество в различни области се разширява и задълбочава, но от особена важност са контактите между българските и китайските медии”.  Тя подчерта, че  след проведената през миналата година  в София Среща във формата 16+1,  на която присъства и китайският премиер Ли Къцян, отношенията между България и Китай се разшириха в различни области. „Фактът, че медиите отразиха богато този форум, е доказателство за засиления интерес и на медиите, което е предпоставка за бъдещо още по-добро сътрудничество” добави още тя. Изпълнителният секретар на общокитайската асоциация   изрази задоволството и високата оценка, която китайската журналистическа организация  дава на това сътрудничество. Тя отново подчерта, че  през изминалите 30 години отношенията между журналистическите съюза ни България и Китай стават все по-активни. „Контактите между България и Китай в областта на сътрудничеството между нашите журналистически асоциации е  най-доброто  в международните ни отношения”, бе категорична г-жа Wang. Тя се спря на заслугите в тази насока на СБЖ и личния принос на председателя  г-жа Снежана Тодорова и изрази увереност, че в рамките на подписаното през миналата година а Споразумение в рамките на проекта „Един пояс, един път”,  ще даде възможност за още по-широк обмен на журналистически опит и материали, за увеличаване обмена на студенти от двете страни и да реализираме съвместни  обучения, семинари и  и други проекти.  „След днешната ни среща с представители на медии, висши учебни заведения, представители на различни организации, ние получихме много нови идеи, които имаме намерение да осъществим заедно”, бе категорична тя.

Ръководителката на делегацията очерта и трите основни приоритета, които се очертаха като изводи след срещата в СБЖ. „Първият –  да разширим още повече сътрудничеството със СБЖ и да добавим към обмена на делегации, още и обмен на данни и информация. На второ място ще  помислим как да увеличим количеството на журналистически публикации  във всяка от двете страни,  свързани с развитието на икономиката, културата, медийната среда,  туристическите забележителности, възможностите за пътувания и други интересни за цялото общество информации. Целта ни е да задоволим, доколкото ни е възможно, взаимния интерес на хората от двете  страни една към друга, както и да подпомогнем пътуващите по бизнес или туризъм граждани от България към Китай и обратно. През последните години интересът и на китайските туристи към България нараства, което е и една от предпоставките за повишаване на количеството на информация.Така че – разширяването на информационния поток е изключително важна  мисия на медиите от двете страни. Надявам се, че посредством съвместни проекти между медиите от двете страни,  ще  стимулираме още повече взаимните ни контакти”, каза г-жа Wang.

Третият акцент е включването в делегациите на СБЖ, които гостуват на Китайската Асоциация на журналистите, на повече студенти, повишаване на обмена  между университетите в двете страни, в които се обучават студенти по журналистика. „Имаме желание да увеличим и сътрудничеството между учебни заведения от двете страни.”

„Убедена съм, че взаимното сътрудничество между нашите два съюза ще продължи да се развива и в бъдеще все така успешно и ползотворно”, подчерта отново в края на срещата ръководителят на китайската делегация.

 След срещата с ръководството на СБЖ се проведе обширна дискусия между  китайската делегация и представители на национални и регионални български медии, професори и преподаватели във висши учебни заведения, на  дейци на културата и изкуството, на медийни експерти,  които са участвали в обмена на делегации между българския и китайския журналистически съюз. Всички те изразиха мнението  си от визитите и срещите в Китай и на породилите се след посещението идеи, някои от които вече са реализирани, а за други има добри перспективи.

С особен интерес китайските гости изслушаха презентацията на медийния партньор на СБЖ –  сп. „Черно и бяло”. Неговият главен редактор Станислава Пекова очерта  профила и основните насоки на луксозното издание, което поддържа постоянна рубрика „Китай – известен, но непознат”

„Списание „Черно и Бяло“ стартира през  2003г. и до сега прави прочит както на политическия, така и на икономическия и културен живот.. Една от основните рубрики в него е темата „Китай” – известен, но непознат”. Тя обхваща пълния спектър от информация – интервюта и събития с посланици, политици, известни личности, хора на изкуството и културата, от която се нуждае българина.” Една от основните дългосрочни перспективи  на изданието е да се развият контактите с партньори от Китай, за да се увеличат и публикациите за страната.

Издателят на в. „Китай днесСветлана Шаренкова също представи вестника – печатно издание, което излиза два пъти  месечно и е насочено  само и единствено към случващото се в Китай. Неговата цел също е да намери нови партньори в КНР и да разшири публикациите за икономическото и културно развитие в тази страна.

Интерес предизвика и резюмето на известния художник-фотограф Никола Митов, посещавал многократно Китай и споделената от него идея за изготвянето на тематични партньорски изложби във всяка от страните, в рамките на иницативата „Един пояс, един път”.

Членовете на УС на СБЖ  проф. Георги Калагларски и Васил Сотиров  запознаха гостите с възможностите на почивните бази на СБЖ във Варна и Банкя, в които освен на почивка и творческа дейност биха могли да се организират съвместни конференции и семинари между представители на медии от двете страни. Професори и преподаватели от Софийския университет споделиха идеите си за разширяване сътрудничеството с китайски университети и увеличаване обменът между студенти от двете страни.

На срещата присъстваха кореспондентите на Агенция СИНХУА в София, кореспондентът на в. „Икономик дейли” Китай, както и представители на посолството на КНР в София.

След приключване на официалните разговори китайските гости присъстваха на откриването на фотоизложбата на фотографа Мари Каналян, която показа снимки от посещението си в КНР.

По време на краткото си посещение в България, делегацията от Асоциацията на китайските журналисти посети Пловдив, за да се запознае със забележителностите на града, който е Европейската столица на културата през 2019 г.

Ивета Балевска

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here