Летците: „Чрез музиката изразяваме себе си и ненавистта си към несправедливостите около нас!“

0

Пънк-рок групата ще изненада феновете си с албума „Стъпка напред“

Здравейте! Млади хора, с богата биография на творци, с големи амбиции. Какво подготвяте в момента?

Здравейте, не сме чак толкова млади хаха… В момента подготвяме втори албум, който ще се казва „Стъпка напред”. Последните месеци работим по него и на 25 април ще направим премиера в столичния клуб Mixtape 5. Също така в края на миналата година заснехме и видео към сингъла от албума – „Това съм аз”.

Разкажете за цялостната ви работа, подготовката на албуми и участия? Кои са вашите  почитатели?

Група сме от 2011г. и в основата на нещата, които правим е преди всичко приятелството ни, както и любовта към музиката, която творим. Дебютният си албум „Голямата игра” издадохме през 2016г. и заснехме клипове към две от песните в него – „Докога” и „Искам”.

В последно време е радващо, че все повече непознати хора и такива извън София започват да ни харесват.

Прави впечатление социалната насоченост на текстовете, като вие не избягвате да се надсмивате на пошлото и уродливото в нашето съвремие. Кажете нещо за това?

По принцип пънкът често засяга социални теми и обикновено пеем за заобикалящите ни несправедливости. Освен социална насоченост в нашето творчество засягаме и други битови и по-весели теми.

Имали ли сте участия в други държави и каква публика ви вълнува по-силно?

Участвали сме на благотворителен фестивал в Ниш (Сърбия) и се надяваме тази година да разширим полето си на изяви и в други държави.

Вълнува ни женска публика основно хахаха…

Не целим определена публика, но всеки, който открива себе си в песните ни е добре дошъл на нашите концерти.

Какво е нужно за един музикант, за да бъде успешен и  доволен от постигнатото?

Поне (два промила) муза хаха…

На първо място е важно да правиш това, което ти харесва и ако публиката реагира добре, за всеки един музикант това е най-голямото удоволствие.

Бихте ли споделили характерните черти на „Летците“. Каква е вашата  индивидуалност? И защо избрахте това име? Вие също ли покорявате небето?

Ние сме себе си и правим това, което ни харесва. Всеки един от нас допринася със собствен стил и това прави химията в музиката ни. Името дойде случайно, може да се приеме като творчески полет в музикалното пространство.

Как проявявате своята ненавист в живота? Кое е това нещо, което  не одобрявате и презирате?

Системата, политиците, лъжата на властта… Чрез музиката изразяваме себе си и ненавистта си към несправедливостите около нас!

Моля да споделите нещо за нашите читатели от сп. „Черно и Бяло“?

Вярвайте в мечтите си и не спирайте да ги преследвате докрай!

Аз ви желая искрени успехи и повече изяви пред публика!

Благодарим ви, успехи и на вас и подкрепяйте българската музика!

[box title=”Музикална история на групата” style=”soft”]„Летците“ е българска пънк-рок група, основана през 2011 г. в гр.Сливница от Никола Ранкович, Радослав Рангелов и Радостин Стойков.
След първите репетиции, музикантите разбират, че кавър и трибют бандите са явление, което все повече обзема сцената и решават да направят своя група. Към групата се присъединяват Димитър Йосифов и Ивайло Цандев.
Текстовете на „Летците“ са социални, докосват се до сатирата, бичувайки пошлото и грозното в живота и у човека. Не пропускат да се надсмеят и на себе си – някои песни засягат истории и преживявания и са откровена самоирония. Всички членове на групата са фенове на суровия, бърз и директен звук на пънка, но нерядко в песните им се срещат и ска, гръндж, метъл и дори фолк елементи.
На живо обичат да импровизират, включвайки инструменти като мелодика, акордеон, валдхорна, казу, дайре. Участие взимат и гост-музиканти, които акомпанират основно с духови инструменти. През есента на 2016-та година басистът и един от основните творци на музиката на „Летците“, Радостин Стойков напуска групата и бас китарата поема вокалът на групата Никола Ранкович. Групата има множество участия в клубове и фестивали през годините, както и в ефира на някои български радиа и телевизии. [/box]

Миглена Китанова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here