Празник за Руския лицей в София

0

Денят е неделя, късен следобед. В театъра на Армията сме, в очакване да ни бъде показана приказката за „Снежната кралица” и отново да се окажем в плен на историята за Кай и Герда…

За всяко малко и пораснало дете Ханс Кристиян Андерсен е неподражаемият магьосник във вълшебният свят, на който ни е винаги достатъчно уютно! Без значение на какъв език са разказаните приказки от деца, те се превръщат във вълнуващо приключение към забързаният ритъм, на който едва ли може някой да остане равнодушен.

На 27-и януари залата на театъра беше препълнена от родителите, гостите и създателите на Руския лицей в София. В страницата на лицея, в интернет четем за всичко интересно, случило се през последните години, но водещото е без съмнение амбицията на неговата директорка Шара Карсакпаева – в лицея да се изгради система на образование, включваща деца на възраст от детска градина до дипломиране в традициите на академичното руско възпитание и култура.

Съществуващата балетна школа на името на Галина Уланова, както и класовете с изучаване на руски и английски езици са само част от програмата в грандиозния проект на създателите. Научаваме за получените вече многобройни награди във времето от учредяването на училището до наши дни.

В авторската постановка по приказката на датският писател са имената на Людмила Молоствова, Стефка Христова, както и на Шара Карсакпаева.

Ученици от Частното средно езиково училище четат или декламират съдържанието на руски език, а деца от Руската балетна школа, както и частната детска градина завладяват с откровение, обаяние и талант, танцувайки под звуците на П.Чайковски, Н.Прокофиев, М.Глинка, А.Глазунов, Ж.Офенбах, Л.Делиб, Р.Щедрин.

Трогателно е старанието и видимо доброто техническо и артистично присъствие на прекрасните три-, та даже и двегодишни дечица, за което със сигурност са положени много усилия и най-вече търпение и упоритост. Аплодисментите бяха заслужени! Поздравленията и цветята – също!

Ще очакваме следващият спектакъл,може би за празника на двадесет годишният юбилей от създаването на Руският лицей в София.
До нови срещи!

Даниела Владимирова Христова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here