Китайската полиция разби почти 6900 мафиотски групи

0

Откакто преди около година започна национална кампания срещу организираната престъпност, китайската полиция е разбила 6885 групи от мафиотски тип.

В доклад на Министерството на обществената сигурност се казва, че през този период полицията е работила по 79270 криминални случая, заловила е 851 оръжия и е запорирала активи на стойност 62.1 милиарда юана (9.23 милиарда щатски долара), свързани с такива престъпления.

Броят на наказателните дела е намалял със 7.7% на годишна база, докато при  тежките престъпления, свързани с насилие, спадът е 13.8%, се казва в доклада.

На фона на активизиране на усилията за преследване на укриващи се престъпници, през август 2018 г. министерството обяви списък на 10-те най-търсени бегълци, заподозрени в организирана престъпност. Девет от тях вече са заловени.

Освен тях, са арестувани и 164 от 299-те укриващи се от правосъдието, които са били обявени за издирване в началото на декември.

Китай пое твърда линия за справяне с криминалните банди, след като през януари 2018 г. стартира тригодишна кампания срещу организираната престъпност включително срещу чиновници, които покровителстват престъпни организации.

Мариян Драганов,
източник: Китайска информационна агенция Синхуа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here