Празничен концерт по случай настъпването на Китайската нова година

0

Тържественият концерт-спектакъл под надслов „Звуци от земите на Гансу”, ще бъде показан в София и Варна. В столицата датата е 24 януари 2019 г., в зала „Люмиер” на НДК, няколко дни преди това – на 21 януари, домакин на представлението ще бъде Конгресният и фестивален център във Варна.Началото на концертите и в двата града е от 19:00 ч. Събитията се организират съвместно със Столична община и общината на град Варна.

Спектакълът  е първата от инициативите на Китайския културен център в София, свързани с традицията за предстоящото отбелязване на годината на  Земния Глиган/Прасе. Според  Лунния календар. през 2019, Китайската Нова Година настъпва на 5 февруари, но тържествата по този повод започват месец по-рано. Ще бъдат представени произведения на уникалното  традиционно китайско музикално и сценично изкуство.

Според китайските традиции и обичаи, в навечерието на всяка нова година, се организират разноцветни и пищни тържества, концерти, театрални представления и шоу-програми, за да бъде годината здрава и щастлива, да има късмет, благоденствие и радост за всички хора..

В програмата на концерта, представен от Театъра за музикално и танцово  изкуство на провинция Гансу са включени  изпълнения на едни от най-известните китайски артисти и певци, оркестранти и танцьори.

Театърът е основан през 1961 г., като акцент в постановките му е концепцията за традициите на „Пътя на коприната”, по-специално в областта Дунхуан. Със своите известни не само в Китай, но и в почти всички европейски страни оркестри, вокален и  дамски ансамбъл и уникална танцова трупа, през последните няколко години театърът представя разнообразни танцови и музикални спектакли, свързани с китайското традиционно  изкуство. Те предизвикват небивал интерес не само в отделните китайски провинции, но и по света.

Публиката на концертите ще има възможност да се запознае и наслади на етническата уникалност и спефицика на китайски традиционни инструменти, в контекста на „Пътя на коприната”.

Досега театърът е гостувал в над 30 страни по света и е получил  40 награди от участията си в национални и международни конкурси.

Ивета Балевска

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here