Alibaba открива „хотел на бъдещето“ с изкуствен интелект

0

Китайският интернет гигант Alibaba откри във вторник хотел, оборудван с изкуствен интелект и роботи, автоматизирайки редица дейности като настаняването, контрола на осветлението и обслужването по стаите.

Хотел FlyZoo в Ханджоу, столицата на източната китайска провинция Джъдзян, където се намира централата на Alibaba, е първия „хотел на бъдещето“, открит от компанията.

Клиентите могат да се регистрират в хотела, като просто сканират лицата си. Освен това, системата за разпознаване на лица позволява на клиентите чрез лицата си да отключват стаите, и да ползват други хотелски услуги.

Потребителите могат също да управляват осветлението, телевизора и завесите в стаята чрез гласово активиран цифров асистент на Alibaba, а роботите в хотела се използват за сервиране на ястия, коктейли и кафе.

„Решението, базирано на изкуствен интелект, може да помогне на клиентите да спестят време и освобождава служителите на хотела от извършването на повтарящи се дейности”, каза Уан Цюн, изпълнителен директор на FlyZoo Hotel.

Хотелът е последния пример за навлизане на китайски технологични компании в традиционни индустрии като хотелиерството.

Гигантът в електронната търговия JD.com обяви през октомври стратегията си да пусне умни домашни и електронни устройства, а през юли Baidu започна партньорство с Intercontinental Hotels Group в Пекин, предлагайки на гостите с лекота да настройват стайната температура и да поръчват рум сървис с помощта на гласово-контролирания асистент на компанията.

„Ние искаме да монтираме „мозък“ в хотелите,” каза Уан. „В бъдеще ще продължим да правим хотелите по-умни и по-автоматизирани, и да създаваме по-персонализирани услуги”.

Мариян Драганов,
източник: Китайска информационна агенция Синхуа
снимки: Лон Уей, Синхуа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here