Децата на Куба

0

Новината се очаква всеки януари от няколко десетилетия. И в началото на годината отново сме пред числа, чиито първо и необходимо четене е сигурността, че хиляди жени са завършили успешно бременността си, хиляди бебета днес се раждат и хиляди кубински семейства се радват на желания син или дъщеря.

Ако кажем, че за единадесета поредна година Куба поддържа нивото на детска смъртност под пет на хиляда живородени, това е достатъчна причина за радост.

Но да констатираме, че страната достигна на края на 2018 г., за втора поредна година, най-ниската детска смъртност в нейната история, с 4,0 на хиляда живородени, е нещо повече от необичайно, успокояващо.

По отношение на предходната година – когато е получена цифра от 4.044 смъртни случая на хиляда живородени деца – през 2018 г. процентът е намалял с 0.081, което представлява четири по-малко смъртни случая, с 3 963 смъртни случая на хиляда живородени деца.

Този брой не се достига чрез инерция или случайност. В генезиса й има упорита воля за приоритизиране на универсалния достъп до здравеопазване и приобщаващо човешко и социално развитие. Да, това е израз на усилие, усърдие и безгрижие, което носи името на хиляди здравни специалисти в цяла Куба, от кабинети на лекари до болнични услуги, с решително участие на домове за майки, здравни центрове, перинатални грижи, неонатални и педиатрични интензивни отделения; на мрежата от медицинска генетика, неонатална хирургия и кардио-педиатрични грижи; без да се пренебрегва междусекторната и общностната подкрепа за здравните действия.

Предварителни данни, предлагани на Гранма от дирекция „Медицински архиви и здравна статистика“, чиито работници, на 1 януари от ранните часове, обработват всеки от данните за затварянето на 2018 г. в сектора, посочват, че в наскоро приключилата година 116 320 раждания, 1 349 повече в сравнение с 2017 г. и 461 смъртни случая при деца под една година, четири по-малко в сравнение с 2018 г.

Точният размер на тези статистически данни, за да се илюстрира степента, до която смъртта на нашите деца е била намалена, се улеснява, ако вземем под внимание, например, че през 1970 г. те са били 9 173 смъртни случая, с коефициент на детска смъртност. от 38,7.

От началото на 2018 г. Министерството на общественото здраве на Куба (MINSAP) е изпълнило план за мерки, насочени към поддържане и подобряване на показателите за детска смъртност, които включват осем компонента: подобряване на системите за управление и контрол на програмата в провинциите с най-много проблеми, докато не постигнат своята трансформация; укрепване на работата на кадрите, участващи в управлението на програмата „Майка-дете“; план за професионално усъвършенстване за подобряване на необходимите професионални умения в здравния персонал, който е част от него; развитието на научните изследвания; осигуряване на необходимите ресурси; широка стратегия за промоция на здравето за промяна на навиците, обичаите и повишаване на самоотговорността на населението в грижите за майчиното и детското здраве; както и изпълнението на конкретни действия за намаляване на основните причини за детската смъртност.

По този последен аспект, въвеждането на нови насоки за най-честите акушерски заболявания, включително прогнозна технология за ранна диагностика и предотвратяване на забавен вътрематочен растеж, недоносеност, хипертонични нарушения, свързани с бременност, диабет и хемолитична болест на новороденото, наред с други.

Причините да празнуваме този януари не липсват, но също така можем да се гордеем, че живеем в страна, където всеки ден работим за запазване на най-свещеното: детството. 

Посолство на Р Куба
Хавана, 2 януари, 2019 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here