Заключителен концерт в месеца на японската култура в България

0

Известните японски музиканти Такефуми Асакава, Мика Асакава и Юсуке Хосака  изпълниха с голям успех уникален класически концерт на чело, цигулка и пиано. Събитието се проведе на 23 ноември (петък) от 19:00 часа на сцената на Камерна зала „България“ и беше финалното в програмата на XXIX Дни на японската култура в България.

 Културните връзки между двете страни в музикалната сфера датират отдавна и са високо ценени и плодотворни.

Неоценима заслуга за това, има пианиста проф. Тойо Асакава, значима фигура в японските музикални среди, който в далечната 1977 година се запознава с великия български композитор Панчо Владигеров в София. След като научава повече за неговите творби, непознати в Япония, приема като своя творческа амбиция решението да запознае японската публика с клавирните творби на Владигеров. На самата японска премиера през1978г., проф. Асакава изпълнява една от най-забележителните композиции на П. Владигеров-„Концерт за пиано и оркестър №3“, заедно с Филхармонията Шин Нихон. Александър Владигеров (син на композитора) дирижира оркестъра. Публиката е била очарована от непознатата й до тогава българска музика.

През 1979 г. на концерта по случай откриването на 10 тия юбилей на Софийски Музикални Седмици под диригентството на Александър Владигеров, проф. Асакава отново свири Концерт за пиано и оркестър №3, под съпровода на симфоничния оркестър на Българското Национално Радио,в чиито състав имах честта да участвам, със спомена за изключително преживяване за оркестъра, а също  и за публиката!

Вярвам, че тази оригинална интерпретация на забележителната творба на Владигеров си остава най-съвършеното ѝ изпълнение!

По късно професор Асакава публикува статия, озаглавена „Панчо Владигеров – Български майстор“ в издание 17-то на Музикалната академия Шова. Той е почетен член на журито на международния фестивал за пиано и цигулка „Панчо Владигеров“, проведен в Шумен, където получава титлата „Доктор Хонорис Кауза“, с заслугата, трийсетте години посветени на популяризирането на творчеството на П. Владигеров,

Проф. Асакава преподава, свири и разпространява Панчо Владигеров в Япония и по света.

Сега, в началото на заключителния концерт, почетният гост беше тържествено удостоен с „Златен век“ Министерството на културата и със „Златна лира“ на Съюза на музикантите в България. Пианистът Юсуке Хосака пък е бил ученик на проф. Асакава и през годините неведнъж се е докосвал до музиката на маестро Владигеров. Освен това от януари 2018 г. е и студент в класа по пиано на проф. Жени Захариева, а тя само преди дни стана носител на високия японски императорски орден „Изгряващо слънце – златни лъчи с лента“. – особена чест и заслуга на български музикант и музикалната култура на България!

Юске Хосака е отдаден на музиката на Панчо Владигеров и знае на изуст  всичките клавирни творби на автора- кой български пианист може да се похвали с това?…

С изпълнението си на Ноктюрно опус59-4 из Новелети и Перпетуум Мобиле оп.59-5 из Новелети младият пианист демонстрира убедително постигнатото от съвместната работа с проф. Захариева-артистичното присъствие, великолепния пианизъм, финото усещане за звука, качества, които го изваждат от категорията „добър ученик“. Заедно със своята учителка „преоткриват клавирния свят“ на Владигеров.  Нещо повече, с цялата си завършеност, звукова много обагреност и импулс към фолклора в изкуството на композитора качества, които събуждат творческото въображение на Юске Хосака и той пресъздава „един нов европейски Владигеров“!

Мика Асакава получава своето музикално образование в Токийски университет   за изкуства и музика и по късно продължава обучението си в Америка, Бостън.

С прочувственото си изпълнение на Песен из Българска сюита и Ръченица из Две български парафрази за пиано и цигулка, Мика Асакава впечатли публиката с пълнокръвния  звук на лъка си и красивата нюансираност на музикалната фраза. За нас слушателите, несъмнено това беше един „превъзходен Владигеров“.

В  изпълнението си на Шакона из Партита за соло цигулка от Й. С. Бах солистката разкри дълбочината, мъдростта и величието на тази музика, дошла от Космоса. А блестящата Интродукция и рондо капричиозо, Мика Асакава изсвири, с завиден виртуозитет, топло аплодирана от слушателите.

Прекрасният завършек на концерта беше ознаменуван с изпълнението на клавирното трио-Мика Асакава, Юске Хосака и виолончелиста Такефуми Асакава(син на проф. Асакава), който с топлия си виолончелов звук украси, обагри поетичната японска музика! Възгласи на възторг възнаградиха артистите! Благодарствени слова, цветя и послания за бъдещо културно сътрудничество бяха отправени към японския посланик и придружаващите го  скъпи гости от Япония!

Светослав Дерменджиев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here