Новогодишният музикален фестивал отдава почит на своя създател – големия български диригент Емил Чакъров

0

Тазгодишното издание на Новогодишен музикален фестивал – НМФ отбелязва 70 години от рождението на Емил Чакъров (1948 – 1991). Именно диригентът основава фестивала през 1986 г. по подобие на музикалните фестивали в Европа, а първият концерт прозвучава на 27 декември със специално създадения за НМФ Фестивален симфоничен оркестър, като под неговото ръководство минават четири издания на фестивала.

Новогодишният музикален фестивал никога не е преставал да съществува през годините, а причината да го има, е че в началото му гениални диригенти като Емил Чакъров са дали и вложили всичко от себе си. Като ръководство имаме стратегическата задача да развиваме Фестивала в контекста на модерните условия, в които съществуват класическата музика и джазът днес. Нашата цел, е да направим преход от създаването на фестивала преди 32 години, да го задържим в настоящето и да намерим начин той да бъде продължен в бъдещето. Подходът е възможен единствено с много качествена селекция, много отношение, любов, енергия и мисъл“, каза Борислав Велков, председател на Съвета на директорите в НДК. Той отбеляза още, че тази година фестивалът предлага голямо многообразие от музика – класики, джаз, суинг, камерни концерти, така че всеки да намери своя жанр.

Като част от съпътстващата програма на Новогодишния музикален фестивал ще бъде открита изложба с фотографии на Емил Чакъров, която ще бъде разположена във фоайето на вход А4, а откриването е предвидено за 5 декември от 19:00 часа. Освен гениален музикант, Чакъров е и своеобразно въплъщение на енергията, която носи музиката. Затова и мотото на фестивала тази година е „Музиката е енергия“.

Емил Чакъров ще бъде почетен и със специална селекция на панорама с филми и концертни записи на диригента. На 6 декември от 18:30 ч. в кино „Люмиер Лидл“ зрителите ще присъстват на премиерата на документалния филм за диригента – „Последен концерт“, с режисьор, продуцент и сценарист Георги Тошев. Той изказа искрените си благодарности към Национален дворец на културата и неговото ръководство за ценните кадри, които са били предоставени за направата на документалния филм. „Интересът ми към личността на Чакъров ту се появяваше, ту затихваше, но след низ от обстоятелствата се случи така, че попаднахме на един антиквар във Франция, който е познавал Емил Чакъров и така започнахме да разследваме нишката на неговия живот“, разказа Георги Тошев.

Съпътстващата програма, посветена на Емил Чакъров, ще завърши със среща-разговор за диригента на 12 декември от 17:00 ч. в Литературен клуб „Перото” с водещ Екатерина Дочева. Непосредствено след това, от 18:30 ч. в кино „Люмиер Лидл“ ще бъде показан и филмът „Като дъх музика“ I и II част.

Тазгодишното издание на традиционния Новогодишен музикален фестивал ще представи пред публиката концерти от различни жанрове на класиката и джаза, а най-голямата зала в НДК ще събере музиканти от световен мащаб.

Best of Swing на немския SWING DANCE ORCHESTRA с диригент Андрей Хермлин, е джаз-концертът, с който на 5 декември в зала 1 ще бъде открит фестивалът. Изпълнителите от Swing Dance Orchestra ще отведат зрителите на ретро пътуване към времето в Америка от 30-те години на миналия век, за да преживеят заедно музиката, която възражда суинга.

За любителите на класиката организаторите са подготвили голям симфоничен концерт на 14 декември. За първи път от 2002 година насам на сцената в концерта „Виртуозите“ ще излезе световноизвестният цигулар – Минчо Минчев. Той е един от значимите представители на българското изпълнителско изкуство и емблематичен участник в изданията на фестивала в периода 1987 – 1990 година. На сцената, редом до изтъкнатия цигулар ще застане виртуозният контрабасист Рик Стотийн, а диригентската палка е поверена в ръцете на Маестро Емил Табаков.

Следващото събитие от фестивалната програма ще събере на сцената на зала 1 едни от най-популярните имена от българската джаз сцена: Михаил Йосифов, Велислав Стоянов, Мартин Ташев, Стоян Янкулов-Стунджи, Тодор Бакърджиев, Борис Таслев,  Александър Деянов – SkilleR, Михаил Михайлов и Димитър Узунов; струнен оркестър с диригент Григор Паликаров, както и интересни гост-солисти. Музикалният проект „SYMPHONY – JAZZ“ е дело на композитора и пианист Ангел Заберски, а на 20 декември публиката ще чуе симфоничен джаз и фолклорни пиеси от световната и родна сцена. За изненада на зрителите в зала 1 Ачо ще представи за първи път в джаз аранжимент прочутата песен „Вода“ на Елица и Стунджи, с която през 2007 г. българското дуо спечели престижното 5-о място в конкурса Евровизия.

Традиционният финал на Новогодишния музикален фестивал ще бъде отбелязан с Празничния новогодишен концерт „Магията на танца“ на 1 януари от 18:30 часа в зала 1. На сцената ще бъдат най-добрите музиканти на столичните оркестри в лицето на Фестивалния симфоничен оркестър с диригент Маестро Емил Табаков, а солист на вечерта ще бъде флейтистът със световна слава – Патрик Галоа. „Тази година подборът на произведения ще е малко по-различен“, сподели Маестро Табаков – „вместо валсове и полки от традиционните австрийски композитори ще заложим на танци от композитори от различни националности и музикални епохи“.

В съпътстващата програма на Фестивала се включва и вокалният рецитал на младото сопрано с обещаваща международна кариера Мила Михова и пианистът Ричард Баркър  на 15 декември от 19:00 часа в кино „Люмиер Лидл“. Концертът, носещ заглавието „Бисери на белкантото“, ще включва песни и арии от Росини, Белини и Доницети.


32-рото издание на Новогодишния музикален фестивал обръща специално внимание и към най-малките почитатели на класическата музика, които ще имат възможност да посетят концерта – „Новогодишен концерт-матине за деца и възрастни“ на 29 декември от 11:00 часа в кино „Люмиер Лидл“.  Детската програма на НМФ ще бъде допълнена със съботно-неделни занимания по празничен етикет в „Перото“ на 2 и 16 декември от 11:00 часа. Темите са „Как да бъдем вежливи, когато сме на публични събития с мама и татко” и „Какво трябва да знаем, когато посещаваме концерт?“.

Билети за всички концерти от програмата на Новогодишен музикален фестивал можете да закупите от Билетен център – НДК и онлайн от tickets.ndk.bg.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here