Гала концерт на Васил Петров в НДК

0

На 12 ноември на сцената на зала № 1 в НДК се състоя зрелищен спектакъл в стила на Лас Вегас от 60-те години на миналия век, завладял сърцата на многобройните фенове на големия поп и джаз певец Васил Петров. Препълнената зала приветства възторжено чаровния артист. В богатата си, разнообразна  програмата Васил Петров представи свои авторски аранжименти на песни от репертоара на легендарния Франк Синатра. Специален гост на сцената беше американската блус и соул звезда Брус Джонсън, както и двама български изпълнители – поп певецът Орлин Павлов и младата Михаела Филева. Участваха също известни джаз музиканти, обединени в „All Stars Биг бенд”, дирижиран от Антони Дончев, както и кабаре балет в пищни сценични костюми. Спектаклите в Лас Вегас от онова време са не просто бляскави, а изключително помпозни и завладяващи. Спектакълът „Синатра: Вегас-2“  пресъздаде по неповторим начин с много творческа фантазия  духа на онези златни, музикални години  в Америка.  

Хореограф на спектакъла беше Алекс Енева, а режисьори – Румен Григоров и Алекс Борназ. Музиката е вълнуващ микс от суинг, джаз и боса нова – сподели продуцентът Маргарита Тошева, на която принадлежи идеята за целия проект.

За да разберем подробности около замисъла на музикалния проект, искам да споделя думите на Маргарита Тошева:

Тя разказа, че Васил Петров е наел хеликоптер за концерта си в НДК и е взел първите си уроци по пилотиране, за да изненада с атрактивно начало на шоуто.

На миналогодишния спектакъл „българският Синатра“ пристигна с ретро автомобил, преоблечен като Джеймс Бонд, под звуците на популярна музика от филм за Агент 007. И от там идеята на сценария, концертът през ноември, миналата година, да започне с мелодия от филма „Мисията невъзможна“, като Васил Петров  се превъплъщава в ролята на специален агент, получил специална мисия.

На видео стената се редяха в едър план  всички значителни моменти, илюстриращи случващото се на сцената. Така публиката видя любимия си певец, пилотиращ хеликоптер…

За да разберем по достойнство прекрасното изкуство на Васил Петров, бих искал да спомена някои от принципите и въжделенията на певеца, разкриващи неговото верую:

Съдбовно свързан с великия Синатра, певецът пресъздава по свой, неповторим начин песните на Синатра. С красивия си тембрист, кадифен глас, той наподобява Синатра, но всъщност творчеството му е уникално, преосмислено с нови модерни похвати. Артистът споделя, че аранжиментите на тази музика от 20-те години не го задоволяват и той създава нови, с модерни хармонии и активизиран ритъм, в стила на 60-те години, а целта му е да приобщи младата публика и успява! Влюбен е в песните на Кол Портър и те са неотменна част от репертоара му.

Сюрприз за нас слушателите беше изпълнението на арията на Клара из операта“Порги и Бес“от Джордж Гершуин.

Странно, вълнуващо усещане с носталгична нотка породи в публиката песента „bang, bang” прекрасно изпълненa от дует – Васил Петров и партньорката му, Михаела Филева.  Изискано, с много финес и изразителна сценична игра певците  си разменяха музикалните реплики, събуждайки овации и възторг!

Дуетът, Брус Джонсън и Васил Петров беше ознаменуван с изпълнението на песента“ Come fly with me“, в който двамата именити певци разкриха красотата на техните гласове и талант.

Любими хитове, като My Way, This lady is a tramp звучаха на сцената със съпровод на първокласния Биг бенд с диригент, Антони Дончев. Това, което силно ме впечатли, беше задълбоченото, до тънкост познаване на партитурите от Васил Петров, като в дадени моменти, той дирижираше перфектно оркестъра, отчитайки в синхрон  всеки нюанс!..

Впечатлението от представянето с песента“ Luck be a Lady”на тримата мъже солисти беше демонстрация на завиден ансамбъл и сбор от безспорни таланти.

Върхов момент на концерта, който взриви хилядната публика беше изпълнението на песента”All around the world” от 12 годишната Валерия Стоянова, която в дует с именития Брус Джонсън демонстрира изключителна за годините си зрялост в музицирането си.

В края на концерта, Васил Петров, овладян, излъчващ царствена осанка съпровождан от зрелищен балет, изпя безсмъртния хит „New York, New York”! Извикан на бис, големия певец предложи любимата песен „Strangers in the night“. Щастливата публика с неохота напускаше залата! Така блестящо завърши второто издание на Вегас2…Васил Петров успя да доближи своите почитатели до духовното, до Бог!

Светослав Дерменджиев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here