Български талант покорява световните сцени

0
По време на Парижкия бал 2018

Марио Кръстев: „Не зная да има по-сплотено семейство от нашето. Всеки е готов „да влезе в огъня” заради другия

Здравейте, Марио! Млад човек с толкова богата артистична история. Смятате ли се за детето-чудо, както ви определяха колеги преди години?

Да, артистичната ми биография наистина е богата, но аз винаги съм си бил аз. Не се възприемам като чудо и надали това е най-точното определение за мен. Чудото е в това, че имам прекрасно семейство и верни приятели.

По време на Парижкия бал 2018

Всъщност нека да поясним на читателите,че Вие бяхте на 4 години, но вече талантлив възпитаник в школата по пеене на вокалния педагог Росица Йорданова към НЧ „Димчо Дебелянов-1960“. Днес сте на 16 и вашите изяви продължават да владеят нашата и международната публика.

Действително вече 12 години вземам уроци при един и същ вокален педагог – Роси Йорданова. В динамиката на нашето съвремие това може да се окаже прецедент. От сърце ѝ благодаря за всичко, което е направила за оформянето ми като музикант и личност и най-вече за креативните забележки, които много ми помагат, за да продължа развитието си. Моите първи спомени са как по време на уроци мама слагаше бисквитки на масата, правеше кафе на Роси и така след „по-тежките” песни отморявахме. А иначе Роси е един принципен човек. Спомням си как в 8. клас в Испанската гимназия, където ми преподава, ми написа 5 по музика на входното. И дълго време ме държа в напрежение, докато я поправя.

Спомням си песента „Арлекино“ и Вашето превъплъщение в образа на звездата на България Емил Димитров.

Много обичам тази песен, а Емил Димитров винаги е бил и ще си остане най-голямата звезда на България. Жалко, че все по-малко от моите съученици знаят кой е той. Медиите не популяризират песните му, губят се връзките с миналото, а е необходимо да имаме памет поне за големите ни музиканти. В Сърбия например се слушат само сръбски песни, а старите изпълнители ги обожава целият народ.

Моля да разкажете за онзи изумително труден и продължителен сръбски телевизионен формат „Pinkove zvezdice”, на който стигнахте до финала?

О, незабравимо беше! След предварителен кастинг бях избран да представя България в големия сръбски телевизионен формат „Pinkove zvezdice”. Вокалният ми педагог Роси Йорданова бе неотлъчно до мен по време на вокалните битки. Преминах за 9 месеца 12 тежки кръга с пълен брой гласове на журито, а сръбската публика ме поддържаше и насърчаваше с бурните си аплодисменти.

Научих за ласкавите отзиви на сръбското жури на полуфинала на фестивала, пък и успях да ги чуя, след вашите изпълнения.

Представянето ми на полуфинала беше наистина добро. Журито не пестеше ласкавите си думи и похвали, но този път нямаше право на глас. Решаващи се оказаха есемесите след полунощ към сръбския оператор, които ме оставиха на крачка от финала. Водещата се разплака на сцената, а журито я успокояваше. Тя само ме прегръщаше и плачеше. Много вълнуващ миг! Никога няма да го забравя. Но всеки край ражда едно ново начало!

Вие сте ученик и се налага като изпълнител и артист да  отсъствате от училище. Имате ли „неизвинени“ и как ги оправдавате? Това проблем ли е за вас и други млади творци?

В края на миналата учебна година неочаквано разбрахме, че щом съм надхвърлил определен брой отсъствия по уважителни причини (забележете – не става въпрос за неизвинени, а за извинени отсъствия) електронната система директно ме изпраща в графата „дете в риск”, с която се „занимават” социалните служби. И всичко това става при положение че завърших 9. клас с пълна шестица и пълен брой текущи оценки по предметите. В това време взех и награда за най-добър изпълнител на главна мъжка роля в конкурса за театър на испански език. Е, в крайна сметка ме „изкараха” от тази обидна графа, но проблемът остава актуален и през новата учебна година. И тук не става въпрос само за мен, а за всички ученици, които се явяват на конкурси, фестивали, олимпиади, състезания и други престижни форуми. Надявам се този въпрос да се реши в скоро време.

Като гледам не се спирате. Прочетох, че ще бъдете със свой спектакъл на Откритата арт сцена на ул. „Шипка“, а  наскоро бяхте  гост-изпълнител в големия благотворителен Парижки бал. Ще споделите ли повече за тези събития?

На 17 ноември в Нощта на театрите съм поканен от Милена Червенкова, основател и директор на Арт театър, да направя авторски спектакъл на Открита арт сцена на Шипка към РКИЦ, София. Местата в кафе-театъра са само 50, но пък атмосферата наистина е прекрасна. Каня всички мои приятели да дойдат.

Другото събитие, за което споменахте, е големият благотворителен Парижки бал, който се проведе на 13 октомври под надслов „Деца помагат на деца” с режисьор Ефемия Фард. Събраните над 10 000 лв. бяха дарени на фондация „Йордан Камджалов”. Аз имах честта като гост-изпълнител да се докосна до светския блясък, но не фалшив, а изпълнен с духовно съдържание заради благородната кауза.

Имаш ли специално отношение към руската музика и култура, имайки предвид големите ти успехи в РКИЦ?

Аз от много малък имам в репертоара си и руски песни. Първата, която изпях, бе „Милион алых роз”, а с вълнуващата „Позови меня” спечелих Гран при на конкурса „Лейся, песня”. В Сърбия пък развълнувах и публиката, и журито с песента на Муслим Магомаев „Синяя вечность”.

А операта? Нали не изоставихте класическото пеене, чуждоезиковото обучение, спорта…

О, знаете много неща за моето минало. На 11 години участвах в ролята на царевич Фьодор в операта „Борис Годунов”, постановка на Националната опера и балет, а след това ме поканиха и в операта „Борислав”. Много ми се искаше да продължа в операта и по-конкретно в мюзикъла „Мамма миа”, но се оказа, че съм бил малък за този проект. За езиците какво да Ви кажа – взех тази година ниво В2 на Кембридж, а скоро ще се явя на изпит и за ниво В2 на испански. Силно се надявам, че ще успея да го покрия. Уча и френски език в гимназията. По отношение на спорта – след като станах втори на републиканско по WingTsun и пети на европейско, прекратих тренировките поради недостиг на време.

Как намирате ежедневието на Вашите връстници, които имат коренно различни от вашите интереси? Дали не им е малко скучно?

Не мисля, че им е скучно. Всеки млад човек има свой начин за разтоварване от напрегнатия живот. Имам много съученици, които също се занимават с музика, спортуват, готвят се за състезания. В момента расте едно будно поколение. Вярно е, че се различава от предходното, но това е било винаги и ще бъде. Сблъсък на поколения. Аз мисля, че има много духовен потенциал у нас, но лошото е, че всички ние гледаме да търсим реализация извън България.

Казват, че изкуството не уморява, но създава. Какво точно прави с човека това чудо на света?

Тъй като аз творя музика, се сещам за една много точна сентенция: „Без музика животът щеше да е една грешка”. Музиката е светът на Бога.

Виждам, че сте привърженик на сценичното облекло, държите на класическите стилове в модата. С кого се съветвате относно дрескода пред публика?

Движещият фактор тук е майка ми, но и баща ми не отстъпва. Винаги има полемики покрай избора на сценично облекло, но така или иначе последната дума е моя. Защото трябва да се чувствам комфортно и в „кожата си”, докато пея.

Дава ли Ви стимул и подкрепа многолюдната Ви фамилия. Какво споделяте с всички тях?

Всичко. Имаме си общ чат, защото сестра ми Лили е от 10 години в Люксембург. Там работи, там се и омъжи. Другата ми сестра –Деси, също е семейна и не живее у нас. Та в този чат се споделя всичко и задружно си помагаме. Не зная да има по-сплотено семейство от нашето. Всеки е готов „да влезе в огъня” заради другия. А имам и трима племенници – Иван Калоян и Лидия, които много, много обичам!

Какво да очакваме през следващите месеци? Концерти, награди, нови авторски песни?

През октомври качих в моя канал в YouTube първата ми авторска песен „SABANA”. Музиката, аранжиментът, текстът и видеото са изцяло мое дело. Вече пета година ходя на уроци по пиано при Развигор Попов в школата, която ръководи заедно с обичаната от мен Мими Иванова. Той ми дава много полезни съвети и въобще работата ни е много ползотворна и приятна. Можехме да направим заедно аранжимента, но реших да го зарадвам с този изцяло мой „почерк”. Със сигурност ме очакват концерти, особено около Коледа, а може да се пробвам и в някой музикален формат. А дали ще е у нас, или в чужбина… ще разберете скоро…Благодаря от сърце за проявения интерес към мен и към това, което правя!

Марио Кръстев благодари на творческия колектив на сп. „Черно и Бяло“ за дългогодишното сътрудничество като хора на духа и перото. Младежът е загрижен за бъдещето на българите, които трябва да намерят реализация в България. Марио смята,че „Черно и Бяло“ поддържа културата и традициите у нас. „Ще бъда щастлив ако и в бъдеще съм част от творческия свят на  СБЖ и авторитетното му издание“, казва Кръстев.

[box title=”Биография” style=”soft”]Марио Марчев Кръстев е роден в София на 07.08.2002 г. Започва да се занимава с пеене от 4-годишен при вокалния педагог Роси Йорданова, а от 5 години учи пиано при Развигор Попов. Включен е в книгата „Успелите деца на България, 2009” на фондация „Димитър Бербатов”. Има десетки престижни награди от конкурси и фестивали в България, Босна и Херцеговина, Румъния, Малта, Испания, Канарските острови, Италия. В руския сериал „Ванга” Марио играе ролята на Димитър – сина на пророчицата. Участва и в няколко реклами и телевизионни предавания и шоу програми: „Големите надежди” по Нова телевизия, „Точно така” с Орлин Павлов, „Апартаментът” с Марта Вачкова, “Малките таланти на България” с Ники Априлов. Бил е финалист на „Супер 8” и на “Голямото междучасие”, организирано от D2. През 2014г. изпълнява ролята на съветника в мюзикъла „Пепеляшка” („Театър на песента”) по идея на Мими Иванова и Развигор Попов. Марио е играл още в Народния театър „Иван Вазов” ролята на пажа в пиесата “Отровата на театъра” . През 2014г. му е поверена ролята на царевич Феодор от операта “Борис Годунов” – грандиозен европейски проект на Софийската опера и балет, а по-късно играе и в операта „Борислав”.

През 2016г. е поканен за член на Детското жури в БНТ за Детската Евровизия. От 2017 г. е гост изпълните на „Открита сцена на Шипка” в РКИЦ, където участва в спектакъла „Артисти пеят за любов”.

През 2018 г. става полуфиналист в големия телевизионен формат „Pinkove zvezdice” в Белград. Марио е ученик в 164. Гимназия с преподаване на испански език. Владее английски, испански и френски език.[/box]

Миглена Китанова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here