Лондонският Мастаба от Кристо и Жан-Клод

0

В понеделник, 18 юни, в присъствието на голяма група журналисти, почитатели и хора, разхождащи своите кучета, Проектът „Лондонският Мастаба” беше официално пуснат на вода или може би отплава по Серпентината в Хайд Парк.

Това е наистина първата публична творба на открито на Кристо в Обединеното Кралство, въпреки че изложба на обекти и рисунки бяха изложени в Лондон, като част от проекта Мастаба още през 1970-а. В частност това е една интересна изложба от графики под надслова „Черно и Бяло” през 2000-та година.

Настоящата инсталация привлича голяма аудитория, въпреки че има още възможности, тъй като по позитивен и подобаващ начин отразява промените в приемането на стиловете при преминаването на времето. Преди 40 години прегледът на „Опакованите пътеки” и „Бягащата преграда”, публикуван в „Арт Ревю”, казва: „Ще бъде ли приет крайният продукт като сериозно произведение на изкуството или само като естетично асиметрично удоволствие и социално забавен опит?”.

Как се променят вкусовете? С познанието и експонирането им, Кристо и Жан-Клод са веднага разпознаваеми, но цитирайки Пиер Рув-Увалиев, който писа назад във времето през 1971 г., „Най-Известният български художник в света е най-неизвестен в България”.

Дори през 70-те години Христо се радваше на световна известност, но какво да кажеш за неговата – през 1971 г. – „най-малка известност в България“? Със сигурност е вярно, че когато през юни 1973 г. посетих голямата изложба на български, кубински и виетнамски художници на „Шипка” 6, Христо не беше представен до Дечко Узунов, Христо Стефанов, Димитър Киров и други. O, времена! O’tempora! И каква промяна стана тогава, когато преди няколко години софийската Градска галерия проведе цялостно изложение на произведенията на Христо и Жан-Клод.

И така … в присъствието на заместник-кмета на Лондон и на представителите на кралските паркове Христо говореше за идеите, плановете и подготовката за тази инсталация: 7 506 петролни варели, подредени хоризонтално и вертикално от основата и до върха, геометрично присъствие, обхващащо 1% от езерото и заобиколено от диви птици и, може би по-късно, и от плувци.

Планирането, разрешението (за Лондон) е отнело само две години в сравнение с продължаващото чакане за разрешение за още по-голямата Mastaba, която да бъде издигната в Абу Даби и с продължителността на преговорите, които най-накрая са задължителни (след много години) за получаване на разрешение да „Опаковате Райхстага“.

Изградени през последните два месеца, червените, сините и тъмночервените варели създават огромна абстрактна картина в центъра на иначе безпрепятствения хоризонт на Лондон. Както каза Христо, всеки ще интерпретира този „абстракт“ по свой начин. Червените и бели варели на наклонената страна предлагат визуален и пространствен контраст.

Христо говореше за неговата и нашата потребност да се занимава с местоположението в пространството и духа.Че той просто е „заел“ пространството и че слънцето, вятъра и водата са неразделна част от нашия опит.

Невероятна гледка и изразяване за всички посетители. Просто е „там … причудливо и ирационално“, за да даде удоволствие и да ни накара да мислим за обкръжението ни по нов начин.

Соня Рув-Увалиева
снимки: Милена Коцева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here