Правителство на корупция и безпътица

0

Николай Цонков: „В днешния свят трябва да мислим за духовността и да си върнем ценностите“

МК: Доц. Цонков, ПГ на „БСП за България“ внесе за втори път вот на недоверие на кабинета „Борисов 3“ за провал на политиката в сферата на сигурността. Въпреки представените солидните аргументи, правителството оцеля. Вашият коментар.

НЦ: Представихме сериозни мотиви и аргументи за острите проблеми в сектор „Сигурност“, но управляващите и правителството се скриха. Не са съгласни с нашето твърдение, че има пълен провал в политиката на правителството в областта на сигурността. Пълен провал в борбата с престъпността, в отбранителната политика на Министерството на отбраната. Категорично отсъстват нормални условия на военослужещите да работят в една спокойна среда с ново въоръжение, да имат средства за учения и квалифициране, за да не се случват инциденти, каквито видяхме със двамата загинали пилоти. Подобни нещастни случаи стават заради липсата на рутина и бойна подготовка, все проблеми, които идват от липсата на политика на сегашното правителство.

Какво става вече три десетилетия у нас. Страх, безпътица, липса на сигурност?

Отбраната е силно инертна система както и МВР, а плодовете които днес берем са от началото на правителството на Бойко Борисов. Резултатите за съжаление в областта на националната сигурност са трагични и отчайващи.
Мисля, че вота на недоверие на сегашното правителство е голям успех за опозицията, защото тя показа проблемите пред хората, изрази тяхното мислене, безпокойство и несигурност. Включително и за техния живот. Гражданите у нас се чувстват несигурни в своето битие. Стигна се до там, че самите хора се самоорганизират и пазят от кражби, нападения, от телефонни измами, от охрана на собствеността в малките населени места.Тук стои въпросът и къде е държавата и какво правят управляващите?
Българите видяха, че имаме волята да се борим и решаваме натрупаните проблеми през годините. От другата страна станахме свидетели на апатичност и мълчание. Това доказва, че управляващите са неспособни и некомпетентни да решат въпросите в сигурността.

Вие повдигате въпроса пред обществото за корупцията не само в армията, но и в икономиката.

Тук говорим за начина, по който се разпределя бюджета на МО, който пък от своя страна е силно ограничен. Приоритетите в МО са силно объркани и сгрешени, дори спрямо програмата на правителството и стратегическите документи, които са разработени у нас.
Управляващата програма не съответства на националната отбранителна стратегия, в която са поставени целите, задачите, приоритетите на отбранителната политика.
Програмата не отговаря на проблемите и състоянието на Българската армия, и от там имаме погрешно насочване на средства, които се консумират от даден кръг. Вижте на висши длъжности в МО какви хора се назначават, без достатъчна подготовка, без военна история, които очевидно не познават в дълбочина проблемите на армията.

Преди време поставихте въпроса за 30 млн. лв. далавера за баните в „Овча купел“ и „Горна баня“…

Очевидно баните в „Овча купел” и „Горна баня”, както и останалите имоти, които вървят с тях, ще бъдат използвани за поредно разпределение на евпорейски средства по „специално предназначение”. За пореден път станахме свидетели как в това правителство кражбите и парите стоят над закона и обществения интерес. Пациентите и гражданите от района искат болницата да бъде използвана за здравеопазване, а не да бъде превърната в средство за лично облагодетелстване и съответно унищожена.

Как работите с Президентската институция и пряко с държавния глава Румен Радев?

Бих казал, че работата ни с Президентската институция е много добра. Познавам президента от времето когато бях съветник на министъра на отбраната Ангел Найденов, както и неговата администрация. Нашата цел е да подобрим състоянието на БА и да повдигнем нейния авторитет. Мисля, че само със съвместна работа можем да очертаем основите и поставим началото на ново държавническо мислене, гарантиращо националните интереси на България и нейните граждани.

Дали може да се говори за едно добро сътрудничество и приемственост със съюзи и организации на ветерани? Например със Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва?

Имам постоянен контакт с ветераните, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), Конфедерацията на обществените организации от сигурността и отбраната (КООСО). Като народен представител се опитвам да поставям техните предложения, включително облечени в законодателна инициатива. Например наскоро БСП и КООСО организираха много голяма среща по проблемите на сигурността и отбраната.

Като преподавател не сте безпристрастен към проблемите на българското образование, които сякаш прогресивно растат?

В Комисията по образование и наука предстои да се поставят сериозните въпроси пред системата на висшето образование. Ще участват синдикатите от образованието, представители на Министерството на образованието и науката, Съвета на ректорите, БАН.
Да, аз винаги съм подчертавал силната зависимост между науката, прогреса и ускореното икономическо развитие в страната. Днес за съжаление държавата има символична роля, защото се акцентира на финансиране от страна на ЕС, от оперативните програми. Науката има чисто и ярко изразени национални измерения и трябва да се подкрепи от държавата. ПГ на „БСП за България“ настоява да се отделят поне 1,5% от БВП за наука, а не 0,6 както е сега. Средставата са нужни за материална база, за квалификация, за изследвания и вложения във високите технологии. Европейските средства не са в основата на фундаменталната наука. Управляващите не разбират, че държавата е основният двигател, а европейските средства са допълващи към механизма за финансиране на науката.

За първи път сте народен представител. Какво ново във вашето семейство, след като стъпихте в НС?

Близките ми са радостни, въпреки че сега имам много по-малко време за тях. Преференциалният ми избор за депутат е положително явление и съм удовлетворен, че с помощта на късмета съм в редиците на народните избраници. Работя с хората по места и ще бъда щастлив, ако допринасям и помагам за развитието на сигурността и образованието у нас. За съжаление в момента виждам, че реално не успявам да помогна на хората, и да решавам техните проблеми. Защото всички инициативи и предложения от моя страна и на ПГ „БСП за България“ се отхвърлят с лека ръка и без сериозни аргументи.

Не ви ли се струва, че въпреки отчитаните успехи, държавата ни затъва и се задъхва от слаба икономика, безработица, корупция. Ще се заеме ли БСП като силна опозиция да предизвика нови избори?

Искаме това НС да спре работа, да се произведат нови избори. Управляващата коация и това правителство са не само вредни за България, но и провеждат политика на геноцид. Доходите намаляват, бедността расте, младите напускат страната. От както ГЕРБ управлява от България са напуснали 200 хил.души. Само в периода 2015-2017 г. 100 хил. българи са заминали в чужбина.
За това ние желаем да спрем убийството на нацията и да върнем спокойствието и стабилността на гражданите. Да се преборим с бедността и да увеличим доходите на хората.

Николай Цонков подкрепя всички културни прояви, изкуството, киното, театъра, четенето. „В днешния свят трябва да мислим за духовността и да върнем ценности в обществото. Жалко, че голяма част от управляващите не се вълнуват от това, явно за тях са важни парите и интересите“, казва Цонков.

Той е горд баща на момиченце, което го вдъхновява за много игри и забавни мигове. Когато има време, семейство Цонкови се отдава на релакс и разходки. Обичат да бъдат заедно, да спортуват и мечтаят. За един по-добър и прекрасен живот в България!

[box title=”Биографична справка” style=”soft”]Доц. д-р Николай Цонков е народен представител от ПГ „БСП за България“.
Вносител е на десетки законопроекти, предложения и питания към министри от кабинета „Борисов 3“. Зам.-председател е на Комисията по отбрана и член на Комисията по образование и наука в 44-ото НС.
Доц. Цонков е преподавател в катедра „Регионално развитие“ в УНСС.
Младият народен трибун е завършил политология в СУ „Св. Климент Охридски“, магистър е по стопанско управление, доктор по „Организация и управление извън сферата на материалното производство (Управление на сигурността и отбраната)“ във Военна академия и „Народно стопанство (Регионална икономика и администрация)“ в УНСС.
Семеен, с една дъщеря.[/box]

инж. Миглена Китанова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here