XXVI международен конкурс за инструменталисти и композитори „Музиката и Земята” и фестивал „Изкуствата за Земята“, под мотото „Откровенията на Земята“

0

Международният конкурс за инструменталисти и композитори „Музиката и Земята“ и фестивалът „Изкуствата за Земята“ заемат заслужено място в културния афиш на столицата с вече 26-годишното си присъствие. Посветени на 22 април – Международният ден на Майката Земя, събитията са уникални по своята същност. Главната им цел е да импулсират младите творци за създаване и изпълнение на музикални произведения, посветени на Земята и нейното оцеляване, като по този начин те създават духовна атмосфера в България и чужбина, която способства култивирането на нравствени ценности и светоглед на устойчиво развитие, формиране на ново нравствено отношение към Природата, разглеждащо Човека не като неин владетел, а като нейна съставна част, разбираща, че както днешното, така и идните поколения имат равни права да ползват Природата като жизнена среда и източник на суровини и енергия.

В конкурса от 1993 до сега са участвали над 2600 млади музиканти от 37 страни. Според регламента те се представят с по две произведения: виртуозен концертен етюд или кратка виртуозна пиеса и пиеса, свързана с тематиката за Земята и Природата. Членове на журито на конкурса от 1993 година до сега са били 67 изтъкнати артисти, педагози, професори от цял свят: пианисти, цигулари, флейтисти, диригенти, композитори. В последните четири издания на конкурса в журито се канят и лауреати от конкурса, изградили солидни артистични кариери. Тази година това бяха Василена Серафимова – маримба и Ксавие Льоконт де ла Бретонери – пиано, Франция.

В рамките на конкурса по традиция  се  провеждат майсторски класове на членове на журито.Тази година проф. Шантал Стиляни – пиано, Франция, специално работи с участниците в конкурса върху интерпретацията на пиеси от Дебюси и Равел, стил, който по нейно мнение е проблемен за младите български пианисти.

Концертите на членовете на журито и на лауреатите на конкурса тази година  в рамките на Фестивала „Изкуствата за Земята“ бяха под мотото „Откровенията на Земята“ (в чест на 100 години от смъртта на Клод Дебюси). В петте концерта  проведени в залата на Гигантските кристали на Националния музей „Земята и хората“, във Френския културен институт и в Музея за история на София (с вход свободен) се изпълниха редом с  творби от Дебюси и премиерни за България съвременни опуси от френски и американски композитори. На тържествения концерт на 22 април чухме два концерта от Моцарт за цигулка и пиано в Ре мажор („Недовършен“) и концерта за пиано в Ре минор с участието на оркестър „Симфониетта София“ (диригент Свилен Симеонов). Солистите – проф. Ксавие Льоконт де ла Бретонери – пиано и Дарина Малеева – цигулка, показаха изящна фразировка и ярко артистично присъствие. А в рецитала на дуото на 24 април особено ще се запомни забележителното изпълнение на сонатата за цигулка и пиано от Жорж Орик, пресъздадена в цялото ѝ богатство на драматични и поетични откровения. Японската пианистка Фумие Фукуи направи в концерта си  акцент на българските  творби – Ненов, Хаджиев, Големинов. За първи път прозвуча и поредица  от творби на японски композитори, посветени на Земята. Дуото Петър Македонски,тромпет и Надежда Цанова,пиано,носители на Голямата награда от 2017 г. поднесоха също премиерно изпълнение на Соната от Ерик Евазен – ярък американски композитор, създал превъзходен баланс в  диалога  на двата инструмента.

В конкурса особено изпъкна представянето на поколението – между 10 и 16 годишна възраст.Лидер и Носител на Голямата награда бе Лора Маркова – цигулка, от музикалното училище „Л.Пипков“, София (от класа на Благодарна Танева). С първа награда бяха удостоени Йордан Григоров – пиано, Ренцо Ставрев – цигулка, Васко Ковачев – китара. Две първи награди от Василена Серафимова получиха Атанас Паев – маримба и Адриан Николов – маримба. Втора награда получиха Ибрахим Игнатов – пиано и две дуа: Велина Петкова и Юске Хосака, Япония (цигулка – пиано) и Йоана Димова–Дамян Апостолов, Македония (две флейти). Трета награда поделиха Мария-Десислава Стойчева – пиано и Дуо флейта–кларинет Лейла и Дритон Бекири от Македония. Из между 24 специални награди изпъкна представянето на Юске Хосака, Япония със забележителното изпълнение на Токата от П. Владигеров, (награда на асоциация „Приятели на Музиката и Земята“, Франция), както и на две момчета пианисти от Македония – Гоце Златев, 13 год. (с Менделсон и Мошковски) и Матей Коруновски, 10 год. (с Шопен – Фантази-импромтю). По традиция се дават и награди на преподаватели за високи педагогически успехи. Тази година бяха удостоени Благородна Танева и Радмила Петрова (НМУ София), Весела Пенчева (Габрово), както и Йордан Вълчев и Нина Симеонова (Стара Загора).

Проведените досега двадесет и шест поредни конкурса и фестивали „Музиката и Земята” носят заслужена слава в изданията на България, Франция, Япония, Германия и САЩ, включително в българските учебниците по музика. Идеите и целите на Конкурса, както и изявите на лауреатите му – млади инструменталисти и композитори – ежегодно намират отражение в българските електронни медии. Конкурсът е отразяван и от радиостанциите на САЩ Northeastern Broadcasting, USA, Radio Bar Harbor, Maine, USA, Япония, Германия, както и в пресата: списание „Шопен” и списание „За педагози” в Токио; в пресата на щата Мейн. Международният конкурс „Музиката и Земята” бе представен пред Съвета на Европа в Страсбург през 1996 г. и в ООН през 2000 г. Изпълнения на лауреатите се записват на компактдискове от поредицата „Зелените ангели“. Наградени композиции на младите композитори са издадени в издателство Henry Lemoine, Paris.

Лауреати на конкурса са имали турнета в: САЩ, Гърция, Франция, Русия и Япония. През 1996 година се състоя турне на лауреатите на Конкурса в щата Мейн, САЩ в рамките на Международния фестивал Arcady Music Festival.

Ежегодно лауреатите на конкурса участват с рецитали в концертната серия „Български концертни вечери” в Ню Йорк (www.BCENY.org).

Патрон на конкурса е Министърът на околната среда и водите на Република България. По традиция той връчва Голямата награда на конкурса – статуя на ангел, крепящ на крилете си нашата наранена планета – изразява основната идея на конкурса, че духовността ще спаси планетата.

Естетическата наслада и емоционалното съпреживяване, породени от представянето на тематично подбрани музикални произведения, имат директно въздействие и възстановяват изгубената хармония в отношението към природата и между хората.

ХХVI Mеждународен конкурс за инструменталисти и композитори „Музиката и Земята” и фестивалът „Изкуствата за Земята“ са организирани от фондация „Земята и хората” и Националния музей „Земята и хората” и се провеждат се и с благородното съдействие на Министерството на околната среда и водите, Минстрой Холдинг АД, Геотехмин ООД и др.
Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2018 г.

Светослав Дерменджиев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here