Парад на модата Плевен 2018

0

Дизайнери от световните модни сцени участваха на тазгодишното издание на парада

[pullquote align=”right”]Спектакълът беше живо съчетание на звук, светлина, дрехи и пластика.[/pullquote][dropcap style=”flat”]Д[/dropcap]изайнери, участвали с ревюта в Париж, Милано, Пекин и модни сцени в Германия, Австрия, Швейцария, участваха на плевенския Парад на модата. На сцената на Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ представиха свои колекции и преподаватели в Националната художествена академия – специалност „Мода“, студенти от Нов български университет, изучаващи същата специалност, и дизайнери от чужбина.

Автор на идеята, режисурата, постановката и хореографията на 65-ото издание на Парад на модата отново е неговия създател актьора от плевенския театър Георги Ангелов.  Парада на Модата по традиция се проведе под патронажа на плевенския кмет Георг Спартански. Негови организатори са Община Плевен, Сдружение „Плевенски обществен фонд Читалища“, читалище „Лик“ и самият Георги Ангелов. Гримът и прическите са на Салона за красота „Дрийм“. В шоуто взеха участие и Клубът по спортни танци „Дъга“, Спортният клуб по художествена гимнастика „Елегант“, попизпълнителката Марина Бадева.

Акцентите:

За първи път в плевенския Парад на модата участва доц. д-р Мариела Гемишева, преподавател в Националната художествена академия – специалност „Мода“. Тя е обявена за дизайнер на 2017 г. и е носителка на отличието „Златната игла“. Участвала е в международни форуми за мода. С нейната колекция бе открит Парад на модата Плевен 2017–2018. Илона Шаламанова от Никозия участва за трети път в плевенския моден парад. Тя представи колекция дамска мода в бяло и обра овациите на публиката. Дизайнерски център „Ариес Уникат“ – Светла Димитрова се представи детска колекция – грънч. За изготвянето ѝ са използвани рециклирани материали. Светла Димитрова е също носителка на „Златната Игла“. Дака-Проформа с дизайнер Оля Томова участва с колекция за 40, 50 и 60-годишните дами. Димитър Кръстев от София се представи с колекция от палта, елечета и чанти от естествена кожа, изработени ръчно. Дебют на плевенска сцена направи Мирослав Петров от Варна с арт мода. Той е изработвал костюми за Варненска, Берлинска и Лайпцигска опера. Димана Арнаудова се представи с пролетно-лятна колекция с плетени по стари български техники колани и ръчно изработени чанти. Дебют в Парада на модата направи и Красимира Ан-Петрова, която през 2016 г. е била финалист в международен конкурс в Пекин, през януари 2017 г. участва в Париж, а през есента – в Седмица на модата в Милано. Соня Алексиева от София представя колекция в спортен стил, Гергана Димова – колекция, повлияна от 80-те години на миналия век и от кубчето на Рубик – една колекция за младите дами. Юнвер Киосе, която е учила в Нов български университет – колекцията ѝ е съчетание на геометрични форми с древността. Заложила е на черния цвят, който е актуален през всички сезони. Колекцията и бе много стилна и изчистена. Айшен Мехмед, показа колекцията „Жената войник“, вдъхновена от войната в Сирия. Жената, родена между два свята – Изтока и Запада. Високите войнишки яки на някои от моделите предаваха строгост, но в същото време и елегантност.

За първи път плевенската публика видя колекции на столичната дизайнерка Валентина Гаджалова, която се представи с детска и тийнейджърска мода. Моделите и бяха изградени с много усет за детското и бяха използвани само естествени материали. Имаше пъстрота на цветове. Финала на спектакъла закри младата дизайнерка Искра Петрова от Перник. Тя също е участвала в международния конкурс в Пекин 2017 г. Печели сребърен медал от участието си в конкурса в Лос Анджелис. В нейната колекция бе заложено на кадифето в различни нюанси на синьото. Нейната колекция приковаваше вниманието с много вкус и елегантност.

В този Парад на модата участва младото поколение на България, което се утвърждава по световните модни форуми. В спектакъла успешно бе съчетан звук, светлина, дреха и пластика в един много жив спектакъл. Манекенките са внимателно подбрани – много красиви и много талантливи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here