Обръщение на Общонационален комитет София за честването на 140-годишнината от Освобождението на България

1

Скъпи сънародници и приятели на България и българския народ,
Навършват се 140 години от Освобождението на България и възстановяването на нашата държавност.

На 24 април руският император Александър ІІ с манифест обявява война на Османската империя. На 22 юни руската армия форсира Дунава, заема Северна Добруджа и на 27 щурмува Свищов. Генерал Гурко с 12 000-та си войска, в която е включено и българското опълчение освобождава старата ни столица Търново, прехвърля Балкана и освобождава Стара Загора. Но победния щурм е спрян от 40-хилядната армия на Сюлейман паша. Брянският и Орловският полкове, заедно с така наречената желязна батарея се окопават на прохода Шипка, заедно с 5-хилядното българско опълчение….

Останалото го знаете от великото стихотворение на Иван Вазов – „О, Шипка!“…

Българи и приятели на България, ние никога не ще забравим героизма на всички, които изковаха победата на нашето Освобождение!

Решихме по подобаващ, достоен начин да отбележим 140-я юбилей на тази освободителна за България война.

Учредихме Общонационален комитет, който да координира и подпомага проявите и мероприятията, свързани с честването на нашето Освобождение във всички кътчета на Родината ни.

Предвиждат се изложби, издаване на книги, конференции, тържества с участието на популярни артисти, писатели и обществени дейци, реновиране на паметниците, построени в чест на загиналите гренадири, сержанти, офицери и български опълченци.

Обръщаме се към Вас, скъпи сънародници, у нас и в чужбина, приятели на нашия народ, да съберем необходимите средства, за да отбележим достойно и гордо свободата, на която се радваме 140 години.

Открихме сметка в Банка ДСК: 02/0000000024835866
IBAN: BG 92STSA93000024835866
BIC: STSABGSF
Даренията могат да бъдат в лева, евро, долари, рубли.

Разчитаме на Вашата подкрепа!

В края на 2018 година ще издадем книга на дарителите, където ще публикуваме точен отчет и имената на всички, дали своята лепта за това свято, благородно и всенародно дело – честване на 140 години от Освобождението.

Да бъдем заедно, както това са сторили нашите опълченци и руските освободители на легендарния връх Шипка в името на Свободата на България!

1 коментар

  1. За да посрещнем с достойнство бележития юбилей трябва първо да ликвидираме някои останали от миналия политически режим несъответствия на исторически места. Такова място е върхът, където е построен Паметникът на свободата, чиято снимка е показана по-горе. Историческото име на този връх, с който е известен още през турско робство, по време на войната 1877-78 г., та чак до ноември 1951 г. е връх СВЕТИ НИКОЛА. По идеологически съображения тогавашната атеистична власт го преименува на връх Столетов. 26 години по-късно, през октомври 1977 г. под давление на съветски идеолози / да не носи име на царски генерал/ върхът за втори път е преименуван – този път на Шипка. Без да се помисли, че връх Шипка , е друг връх в историческия проход. Този връх се намира на около 1 км. северозападно от връх Свети Никола. На историческия връх Шипка, който е по-нисък от връх Свети Никола е бил командният пункт на българското опълчение и руските войски начело с генерал Столетов. С това име той е известен сред българите и преди, и след войната, та чак до днес.По този начин сега има два върха Шипка – историческият връх, който днес е в забвение и другият, чието истинско име е връх СВЕТИ НИКОЛА. Та думата ми е – дайте родолюбиви българи, ако действително обичате родната история да поправим веднъж завинаги тази несправедливост, както и други подобни възникнали по политически причини през предходни години!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here