XIX Световен фестивал на младежта и студентите

0

СОЧИ – ДОМАКИНЪТ НА ФЕСТИВАЛА

 

На 14 октомври 2017 г. в Сочи започна тематичната програма на XIX Световен фестивал на младежта и студентите. Тя предвижда панелни дискусии, семинари, майсторски класове, танцови академии и форуми в следните направления:

Индустрии  на Бъдещето.

Гражданска платформа за развитие.

Бъдещето на науката и глобалното образование.

Проектирана на бъдещето. Архитектура и дизайн.

Технологии на бъдещето.

Глобалната политика и неания дневен ред: как да защитим мира.

Екология и здраве.

Авиация на бъдещето.

Икономика за бъдещото развитие

Световната железопътна мрежа: приближавайки бъдещето.

Международен младежки медиацентър «Нови медии»

Международна младежка кинопремия + Кинолаборатория.

Арт център.

Танцова академия – Формат:  мастер-класс.

Организаторите бяха изненадани от небивал наплив на чуждестранни гости, дори нерегистрирани предварително и неакредитирани за програмата на фестивала.

До този момент в града вече пребивават повече от 50000 човека – това са участници, доброволци, организатори, технически персонал, гости и говорители на фестивала. По този начин настоящият фестивал може да се превърне в най-мащабния в историята на фестивалното движение и да постави нов рекорд не само по количеството на националните делегации, но и по числото на  участниците. Досега рекордът се държи от Москва през 1957 г., когато делегати са били 34000 човека.

В тази връзка програмата на фестивала вече е разширена и се провежда не само в Олимпийския парк, но и извън неговите предели.

ОТКРИВАНЕТО НА ФЕСТИВАЛА

Официалната церемония за откриването на XIX Световен фестивал на младежта и студентите е на 15 октомври 2017 г. в Сочи.

Какво сподели преди нея Николас Пападимитриу – президент на Световната федерация на демократичната младеж: „ красотата на този фестивал е в неговите участници. Когато те дойдат тук, те ще добавят последните краски на фестивала със своите гласове, песни, танци, участие в дискусиите, на които ще се обсъжда нашето бъдеще”.

По неговите думи, главна идея на фестивала е сплотяването на различни младежки организации в борбата против империализма и реакцията, за мир, демокрация, национална независимост, в защита на политическите, социалните и икономическите права и интереси на младежта. Участниците на фестивала се стремят да доведат до ръководителите на страните идеята за това, че всеки световен лидер е важно да се вслушва в жителите на своята страна.

„Ние имаме екипен дух, ние уажаваме културата и традициите, ние можем да обединим нашите усилия заради бъдещето на света”.

 

МОСКВА – СТОЛИЦА НА МЛАДЕЖТА

 

            Москва посрещна цвета на световната младеж и студентите. За трети път тя стана домакин на Световния фестивал: VI  фестивал (28 юли – 11 август 1957 г.)  с 34 000 участници от 131 страни и девиз „За мир и дружба”; XII фестивал (27 юли – 3 август 1985 г.) с 26 000 участници от 157 страни и девиз  «За антиимпериалистическа солидарност, мир и дружба»; XIX фестивал (14-22 октомври 2017 г.) с 20 000 участници от 150 страни и девиз «За мир, солидарност и социална справедливост, ние се борим против империализма — уважавайки нашето минало, ние строим нашето бъдеще!

Световният фестивал на младежта и студентите (СФМС) е нерегулярен фестивал на левите младежки организации, който се провежда от 1947 г. Негови организатори са Световната Федерация на демократичната младеж (СФДМ) и Международния съюз на студентите (МСС). През 50-те и 60-те години на ХХ век фестивалите са се провеждали под лозунга „За мир и дружба”. След този период лозунгът е „За антиимпериалистическа солидарност, мир и дружба”. От началото на новия ХХI (2001 г.) на всеки следващ фестивал се появява нов лозунг.

Прави впечатление, че когато Москва е домакин на фестивала през различните периоди на световната история (1947-1960, 1960-1990, 1990-2017), тя винаги е събирала най-много участници от най-много страни. VI Световен фестивал през 1957 г. е най-масовият за цялата история на фестивалното движение, а XIX фестивал за първи път се провежда в два града – Москва и Сочи.

 

На 14 октомври 2017 г. Москва отново привлече вниманието на световната общественост с тържествен парад на делегациите, който беше посрещнат с овации от московчани и гостите на столицата по целия път от 8 километра. Участниците неуморно пееха и танцуваха на оригиналните платформи, показващи историята на фестивала.

 

За всички участници беше подготвен грандиозен концрт под открито небе, в който взеха участие популярни руски изпълнители. Преди тях на сцената с много ентусиазъм се изявиха млади изпълнители, които наелектризираха публиката. За финал на празничния ден в небето полетяха красивите цветя на фоерверките.

 

                                                                                     Таня Желязкова-Тея

                                                                                    Креспондент на СБЖ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here