Народни очаквания, парламентарни решения

0

Четиресет и четвъртото Народно събрание събира надеждите на мнозина българи, които искат да останат в България и да се възползват от благата в родината си, така както им се полагат. Управляващите днес имат невероятният шанс да съдействат на обществото ни в борбата му за по-нормален материален и духовен живот. Властта днес има възможност да прави всеки ден малки, но забележими крачки в полза на народа си. Ще следим всяко действие на депутатите и ще информираме нашите читатели, с искрената вяра да се измъкнем от блатото на разрухата…

[dropcap style=”flat”]В[/dropcap] първите дни на 44-я парламент омбудсманът Мая Манолова реши да тества депутатите към внесените от нея предложения за промени в законите, касаещи Частните съдебни изпълнители (ЧСИ). „Народните представители трябва да покажат на кого са слуги – на народа, или на икономически интереси. Това е вододелът”, поясни Манолова по БНТ и допълни, че шикалкавения няма да приеме. „А защо е важно това? Ами защото българите са подложени на стрес и ужас когато трябва да плащат своите сметки за ток, парно и студена вода. Частните съдебни изпълнители могат да опишат имуществото, да запорират, да изхвърлят семейства от домовете им. Жалбите на бедните хора са хиляди, а ситуацията е нетърпима”, каза Манолова.

Въпреки противоречията между политическите сили в това народно събрание ние прогнозираме, че ще станем свидетели на разумни решения и смели вотове, водени от невъзможността да продължаваме да сме на дъното на Европа. Във всяко едно отношение. Като започнеш от демографската катастрофа, социалните и икономическите проблеми, минеш през бедността и ужасната корупция. Не напразно политиците сякаш се стремят да имат общи каузи и да постигат нещата заедно.

Нашите читатели се интересуват и от проектите на сегашното Министерство на културата. Боил Банов е министърът на културата в третото правителство на Бойко Борисов. Неговите колеги, хората на перото и четката, издателите, читалищните колективи и служители, всички хора на духа очакват от него да спре напрежението и да въведе справедливост в редиците. Все пак, обидно е културата да е най-слабо спонсорираният ресор на държавата. Нашата България има хилядолетна история и не заслужава да я напускат млади таланти само заради финансови проблеми. И така.
Боил Банов не е ново лице в Министерството на културата. Бил е заместник на Мартин Иванов в служебното правителство на Георги Близнашки – назначен на 14 август 2014 г. В ресора му бяха училищата по изкуствата, киното и сценичните изкуства, където е и главната му експертиза.
По-късно, при поемането на втория си мандат, Вежди Рашидов остави Банов на същия пост. Той бе запазен и от Рашко Младенов, ръководил служебно ведомството в последните три месеца.
Боил Банов бе 14 години директор на Драматично-кукления театър в Хасково.
Роден е в София в семейството на театралния актьор Васил Банов. От 1978 г. учи в Седмо СОУ “Свети Седмочисленици”, а после завършва “Режисура за драматичен театър” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” със степен магистър. Следвал е и “Културология” в Софийския университет “Св.св. Климент Охридски. Като режисьор Банов поставя в Народния и Сатиричния театър, “Сълза и смях” и театър “Иван Димов”, където става директор след обединяването на драматичната и куклената сцена през 2000 г.

Миглена Китанова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here