Пето поредно връчване на годишните награди на фондация „Васа Ганчева”

0

На вълнуваща и истински вдъхновяваща церемония на 27 април фондация „Васа Ганчева” отличи млади таланти, изявяващи се в областта на телевизионната критика и журналистика, на публицистиката и на художествения превод от скандинавски езици. За пета поредна година на този своеобразен празник се събра цветът на българската интелигенция и бохема, за да съхрани и предаде нататък завета на именитата ни журналистка, както и завидното културно наследство, което тя ни остави.

[dropcap style=”flat”]Д[/dropcap]омакин на тържеството беше Литературен клуб „Перото”, където сред книги и усмивки няколко поколения културни дейци присъстваха на първия професионален трумф на най-младите сред тях. Известният телевизионен журналист, публицист и преводач Георги Ангелов влезе в ролята на водещ, като ни преведе през всички емоционални състояние, които човешката душа е способна да изпита. Поетесата Нели Дечева прочете свои стихотворения, посветени на Васа Ганчева, с което извика сълзи в очите на гостите. Своеобразна кулминация на вечерта пък бяха думите на актьора и телевизионен водещ Петър Вучков, който призова младите таланти да обичат и да се борят за България _ тази целуната от Бога наша земя, както той я нарече.

За петгодишното си съществуване Фондация „Васа Ганчева” избра над двадесет млади творци, избрали да работят в различните направления на българската култура. Номинираните са както едва започващи профилираното си обучение, така и прохождащи специалисти, даващи заявка за обещаваща и продължителна кариера. Журито, което включва представители на академичната общност като проф. Вера Ганчева и проф. Лилия Райчева, и тази година се сблъска с предизвикателството да отсее изявилите си на толкова различни фронтове. Студентът по журналистика и главен редактор на списание „НУЛА32” Панайот Стефанов изпъкна с оригиналния подход към обществените и естетическите явления днес, докато бакалавърът по скандинавистика Любомир Гиздов впечатли с активните си изяви в областта на превода и популяризирането на произведения от шведски автори. Владислав Севов, журналист в БНТ – Пловдив, заслужи втора награда със своите многобройни и високо оценени репортажи на актуални теми от съвременната ни действителност и предимно с културна насоченост. Поощрение и предметна награда получиха и студентките по журналистика в СУ Даяна Маринова и Неда Узунколева, театроведът, театрален критик и абсолвентка в НАТФИЗ Емилия Илиева и бакалавърът по социална педагогика и магистър по онлайн журналистика Ирена Петрова. Всички те приеха поднесените им отличия с развълнуван поглед и благодариха сърдечно на Фондацията за оказаното признание. Следата на Фондация „Васа Ганчева“ ще остане в литературен клуб „Перото” под формата на отбрани енциклопедии, речници и алманаси на български и английски език – щедро дарение от страна на Управителния съвет, от което ще могат да се възползват всички.

Събитието се осъществи с любезната подкрепа на Литературен клуб „Перото”, БНТ и LoveTheater.bg

Елена Райнова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here