Копривщица събра талантите на България по случай 130 години от рождението на Димчо Дебелянов

0

Вицепрезидентът Илияна Йотова и интелектуалният ни елит се поклониха пред паметта и творчеството на поета

[dropcap style=”flat”]К[/dropcap]опривщица чества 130 години от рождението на ненадминатият лирик и световно известен поет Димчо Дебелянов. Родният град на твореца прие интелектуалния елит на България. Ученици, поети и писатели, родолюбци, които отдават сърцето си  за въздигане на духовността и запазване на традициите. Под надслов „Обреченият на ранна смърт и вечен живот” Дирекция на музеите – Коприщица бе организатор на голямото събитие. Директорът  Искра Шипева не забрави нито един от  новодошлите. С внимание и нужните обяснения тя караше хората да  да се чувстват спокойно и като у дома си. С фотоапарат и голяма усмивки посреща и уредникът на къща-музей „Димчо Дебелянов” Дойчо Иванов. Гостоприемен е и градът. Слънцето огрява площада, цъфналите дървета, красивите къщи, дворовете…

Богатата двудневна програма включваше творчески срещи, представяне на книги, разговори с уредници, работили в къща-музей „Димчо Дебелянов”, рецитали, дискусии на тема: „Моят патрон-моето училишще”, презентации, публикации, представяне на нови книги, поздравления от всички градове и паланки на България. Посещение на къщата-мезей на Дебелянов, поднасяне на венци и цвета на гроба на поета.

Още през първия ден от честването  голямата зала на старото училище „Св.св.Кирил и Методий-1837”  прие  настоящи и бивши музейни работници, изследвали и обогатявали музейната експозиция в родната къща на поета, както и организатори на Димчовите празници и учредители на националната награда за поезия, посветена на Димчо Дебелянов.  Възпитаници на училища с името на поета представиха своите дейности в областта на културата, изкуствата, новите технологии, иновативните игри, европейските програми. Пред многолюдната публика младите хора изнесоха рецитали по стихове на Дебелянов. С артистичност и преклонение към поета младежите предизвикаха овации и неспирни аплодисменти.  В залата прозвуча и стихотворението на Георги Н.Киров „Копривщица” в изпълнение на второксласничката Мария Николова от столичното НЧ „Димчо Дебелянов-1960”.

Малко преди обяд на следващия ден дворът в  родната къща на Дебелянов се изпълни от хора, дошли да почетат рождения ден на поета. Вълнуващо бе за всички, които успяха да се докоснат до къщата, двора, цветята, до всичко, което бе свързано с младостта на Димчо Дебелянов. Официален гост на събитието бе вицепрезидентът на Република България Илиана Йотова. В поздравлението си тя подчерта,че  наш дълг е да учим децата си да почитат героите и талантите на България. „В днешния ден гласът на Копривщица отеква у всички българи, защото тук се говори за изкуство, родолюбие, любов – всички онези ценности, за които казваме, че са част от нашата национална идентичност”, каза  Илияна Йотова. Тя поздрави организаторите за тяхната всеотдайност и отговорност в мисията им да превърнат в традиция честванията, свързани с великия поет на Копривщица и България – Димчо Дебелянов и пожела на всички да предават думите, мечтите, родолюбието на един голям българин на следващите поколения. Йотова получи портрет на Димчо Дебелянов и обеща той да заеме достойно място в президенството. Портрет получи и председателят на Сметната палата Цветан Цветков, който сподели, че се  подготвя експозиция за Дебелянов в сметната палата, чийто служител е бил поета. Бяха връчени портрети и на спомоществователи  на Дирекция на музеите. Вълнуващо, патриотично, поетично и артистично  изпълнен бе рецитал от младежи, поканени специално за 130-годишниниата от рождението на  Дебелянов. През цялото време кметът на Копривщица Генчо Герданов, директорът на дирекция-музеи „Копривщица” Искра Шипева, уредникът на къща-музей „Димчо Дебелянов” Дойчо Иванов, всички музейни работници бяха потопени в изпълненията,  бяха огледали всеки детайл на събитието. Сред родолюбивите ни сънародници бяха дошли ген.-лейт. Стоян Топалов-председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, приятел на Копривщица и постоянен участник в  честванията, посветени на поета.  Празникът уважи и председателят на Стенографите и мошинописците в България и компютърните оператори инж. Карамфил Матев, директорът на издателство „Захарий Стоянов” Иван Гранитски, Димитър Христов от СБП – носител на Националната литературна награда „Димчо Дебелянов” за 2014г, поет, драматург и преводач. Сред гостите бе големият познавач на дебеляновото творчество  поета Георги Н.Киров-първият носител на Националната литературна награда „Димчо Дебелянов” от 2004г., Славомир Генчев-поет, журналист, бивш уредник на къща-музей Д.Дебелянов, възпитаници и представители на училища, носещи името на поета и от местни училища. Поздравления  към организаторите и гостите бяха  поднесени и от името на НЧ „Димчо Дебелянов-1960”, връчен бе юбилеен плакет и поздравителни адреси.  Носителят   на националната литературна награда „Димчо Дебелянов“ за 2008 г., поета Атанас Капралов поздрави многолюдната публика с няколко свои ненадминати стихотворения.

Малко след това  всички се отправиха за поклонение пред   гроба на Дебелянов в двора на църквата „Успение на Пресвета Богородица”. Прочувствено  слово произнесе проф. Михаил Неделчев. Под звуците на духовия оркестър на местното  СОУ „Любен Каравелов” бяха поднесени венци и цветя от институции,организации, училища и граждани.

Тръгнахме си с малко носталгия и сълзи. Държахме в ръцете си книги за Димчо Дебелянов. Дар за нашето читалище. Отсехоме любовта на Копривщица, духа на къщите и хората, които продължават да имат в сърцата си прекрасния Дебелянов.

Благодарим на кмета Генчо Герданов, на Искра  Шипева, на Дойчо Иванов, на поетите и творците от различни поколения! Ще помним топлия прием,  невероятната организация на събитието и желанието ви да запазим традициите!

Миглена Китанова
снимки: Росена Иванова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here