„Покажи традицията!“ в Етнографския музей

0
На празничната трапеза за Новруз в Иран присъстват задължително 7 ястия, започващи с буквата „С“

На 22 март Сдружение „Спектър 21 век“, Съюзът на българските журналисти и Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, под медийното партньорство на онлайн изданието „Дипломатически спектър“, организираха тържество под мотото „Покажи традицията! Подари празник!“. В залите на музея бяха представени обичаите, свързани с Новруз – празникът на новото начало, и пролетните празници на българите. Сред многобройните гости на събитието бяха посланиците на Бразилия, Индонезия, Мароко, Молдова, Сирия, дипломати от десетки чуждестранни мисии у нас.

На празничната трапеза за Новруз в Иран присъстват задължително 7 ястия, започващи с буквата „С“
[dropcap style=”flat”]С[/dropcap] приветствия към присъстващите се обърнаха: г-жа Екатерина Павлова, съпредседател на Сдружение за културни продукти и международен културен обмен  „Спектър 21 век“; г-жа Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ;  доц. д-р Петко Христов, директор на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН.

Новруз (Навруз, Ноуруз) се празнува в деня на пролетното равноденствие и има специално място в културата на човешката цивилизация. Смята се, че това е най-старото честване на Новата година на земята. Празнува се по различни начини от различните източни народи, като важен елемент в него е огънят. Новруз е ден за семейството и приятелите, за празнични ястия, за танци и пеене. През 2009 г. Новруз е вписан в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО, а през 2010 г. Общото събрание на ООН обявява 21 март за Международен ден на Новруз. С възраждането на природата са свързани и всички пролетни празници на българите – от Баба Марта до Великден. Затова казашката Гулмира Бакирова и гл. ас. Евгения Грънчарова от БАН ни разкриха някои общи елементи от обредите, свързани с тези празници.

В тържеството специално участие взеха гостуващите в София изключителни музиканти от иранската фолклорна група „Ава“, под ръководството на г-жа Сайде Багери Фард. Поетът Набиолах Масуми прочете свои стихове, свързани с празника. Програмата от Иран се осъществи благодарение на съдействието на Културното представителство към посолството на Ислямска република Иран.

Студенти от Центъра за азербайджански език и култура на Софийския университет с директор София Шигаева-Митреска ни показаха специфичните особености на празника в Азербайджан и направиха съпоставка с пролетните традиции в България. Те изпълниха азербайджанската поема „Султанът на празника“.

Представители на казахската диаспора у нас пък ни разкриха елементи от традицията в Казахстан. Г-жа Гулмира Бакирова изпълни откъс от песента „Атанекен“.

С български танци, свързани с пролетните празници, ни зарадваха танцьорите от Танцов клуб „Българско хоро“ при Народно читалище „Бачо Киро“, а елементи от лазаруването бяха представени от фолклорната група при Народно читалище „Мироско Райчев“, с. Горни Богров. Пролетни песни изпя Момчил Чалъков от с. Алино.

Гостите се насладиха на прекрасните източни ястия, свързани с Новруз и предоставени от посолството на Азербайджанската република, Културното представителство към посолството на Ислямска република Иран и казахската диаспора в София.

Гостите на тържеството се включиха в благотворителната кампания на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“. Събраните средства ще отидат за създаването на модерен образователен център към него.

Събитието се осъществява благодарение на съдействието на посолството на Азербайджанската република, Културното представителство към посолството на Ислямска република Иран и казахската диаспора в София.
За инициативата на сдружение „Спектър 21 век“ „Покажи традицията! Подари празник!“. Тя води началото си от 2013 г. и целта ѝ е да покаже красотата и разнообразието на българските празници и традиции пред представителите на чуждите мисии у нас, както и обратното – на чуждите празници и традиции пред българската аудитория. Вече са проведени редица тържества под това мото. На тях са представени различни празници или традиционни занаяти: Коледуване, Баба Марта, Лазаруване, Великден, грънчарството… По-ярките са осъществени под патронажа на посолствата на Република Беларус, на Руската федерация, на Френската република, на Кралство Мароко и др.

Екатерина Павлова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here