Кулинарно състезание и традиции събра поколенията в НЧ „Д.Дебелянов-1960”

0

Малко преди  дългоочакваната първа пролет традиционната кулинарна надпревара в НЧ „Димчо Дебелянов-1960” събра майсторите в кухнята, донесе много изненади и радост за търсещите забавления.

Преди обяд масите в салона на читалището бяха отрупани с разнообразни  кулинарни предложения- ухаещи, красиви и достойни за едно кулинарно състезание. Любителите на хубавата храна бяха дошли с настроение и желание да бъдат победители в  тематичните раздели- предястия, тестени и блюда и сладкиши.

[dropcap style=”flat”]Т[/dropcap]емата бе „Кулинарната надпревара и здравословната храна, като начин за провокация на мисленето на хората”. „Идеята ни е  да акцентираме върху: „Качеството на живота – чиста природа, здравословна храна. Кулинарното състезание между поколенията има дълга история, а с участието на възпитаници на читалището, техните родители, съкварталци и преподаватели, се събужда творческото начало в приготовленията на гозбите, предизвиква естетически вкус и усет към красивото. Като инициатори сме убедени, че състезателният  елемент кара кулинарите да представят най-доброто от себе си и да внесат новаторство в приготовленията на храната, каза в словото си организатърт на събитието Миглена Китанова. Тя подчерта, че пролетта носи ново начало и нови надежди и припомни, че НЧ „Д.Дебелянов” винаги е било малкото огнище на българщината, любовта и красотата, където талантливите хора развиват уменията си, изнасят концерти у нас и в чужбина, печелят награди. Г-жа Китанова благодари на ръководството на читалището, на преподавателите и работещите, на присъстващите и на хората на изкуството и творците, на децата, които със сърце и устрем поглъщат знания. Поднесени бяха поздравления от председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова, от главния редактор на сп. „Черно и Бяло” Станислава Пекова, от сродни творчески съюзи и организации. Бе изказана благодарност на ръководството на в. „Дума” и на Вилиана Семерджиева – ръководител на отдел „Култура” на вестника, за професионалното ѝ отношение към творчеството и традициите.

Миглена Китанова представи гостуващите самодейни групи от НЧ „Св.св. Кирил и Методий-1927”, Долни Богров, водени от председателят на читалището Цецка Кочкова – дългогодишен приятел и творчески помощник на НД „Д.Дебелянов-1960”. С много аплодисменти бе прието представянето на Димитър Данчев – кандидат за народен представител от „БСП Лява България” от 24 МИР в столицата, който осигури наградите и подправките за кулинарната изложба. С него бяха дошли кандидатите от същата листа Десислава Андонова, Елеонора Петрова и Венцислава Каменова.

Данчев не скри, че храната сближава хората и ги кара да мислят креативно. Пред всички той разказа за своето най-топло отношение към читалищата, към културата и обеща в бъдеще да подпомага всичко свързано с дейността на тези огнища на българщината.

Веднага след това безпристрастното жури в състав: председател Йордан Богатинов – юрист, Цецка Кочкова – педагог, Надежда Корчева – арт фотограф се зае с нелеката задача да окачестви приготовленията и справедливо да награди най-добрите.

През това време кукерите от Долни Богров разгониха злите сили, лошите мисли, студената зима. Двама младежи, предрешени като бабугери с кожуси, с чанове на пояса, с маски и специфични украси, внесоха възхита и радост. Дрънкаха звънци и шареха бузите на хората с червено за здраве и берекет. Децата не можаха да скрият емоцията си и побързаха да се снимат с необикновените носители на традициите. Младите кукери имат опит зад гърба си, защото от години обикалят домовете с пожелания за здраве, плодородие и благополучие, а после на мегдана играят бурни танци.

Публиката се възхити на артистичната програма на леля Мария и две прекрасни девойки от читалището в Долни Богров, които представиха традицията Бабинден, въпреки че почитането на „бабите” бе на 21-и януари. Всички видяха ритуала на „бабуване” на родилката, поливането на бабата да се измие и избърше, както и нареждания за децата да са бели и червени, тънки и високи. Леля Мария върза мартен конец  на децата.

Кулинарната викторина бе съчетание на въпроси от българската и световна модерна кулинария, а и здравословното хранене. За всеки верен отговор щастливците получиха семена за засаждане на разнообразни подправки през настъпващия сезон на годината.

Журито досущ като в Мастър Шеф подреди деветте награди за отделните раздели в състезанието. Бяха връчени още тематични подаръци за естетичен вид и вкус, за професионално ястие, за вкусови качества, за млади кулинари. Първите награди грабнаха Мария от Долни Богров за питка „Богров”, невероятната торта „Милица” изваяна от Милица Николаева и Росена Иванова за засуканото предястие „Мартенски кошнички”. Овации спечели гозбата „Тикви от Банкя” на малката Мария Николова, възпитаник на школата по балет към читалището, Христина Алаксандрова с вкусните „Мини кроасани с вишни”, зашеметяващия ябълков пай на Рени Богатинова. Както винаги приготовленията на Наталия Калъпова и Параскева Праматарска носеха своя специфичен вкус. Плодовата торта с вишни на Наталия и предястието на Паша събра одобренията на дегустаторите. Тази година изненадата дойде от изобретателни  кулинари, които за пръв път участваха на състезанието в читалището. „Мидичките” на Олга Манова грабнаха претенциозното жури с вкус и външен вид. Славянка Пенева представи „Питка Слънце”, която разнесе своите аромати на топъл хляб, масло и много любов. Съкварталката ни Лилия участва със сладкиш „Лили” и това ѝ донесе заслужената трета награда.

Кандидатите за народни представители Деси, Венци и Ели почерпиха с банички със сирене и месце и въпреки внушителните количества, накрая съдовете се оказаха празни. Димитър Данчев, кулинари, гости и всички от събитието говориха, смяха се и си пожелаха светли Великденски празници и успехи!

Росена Иванова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here