За младите таланти: Дженифер Артемис Фард

0

Когато една страна е богата на таланти и култура, но бедна на презентирането им, ние медиите трябва да сме упорити и дейни в работата си – да представяме и възпитаваме морал, култура и естетика у зрителя. За никого не е тайна колко плодородна е земята ни и колко висок е процентър на талантливите деца в България. Държавата няма устойчива политика за насърчаване и популяризиране на културата и изкуството, но независимо от това младите се развиват и творят. Днес сме се спряли на една девойка родена през 2005 г., за да рисува!

[dropcap style=”flat”]О[/dropcap]ще на крехката двегодишна възраст Дженифер Артемис Фард започва да рисува в школа „Точица” към Народно читалище „Цанко Церковски 1946”, като първата ѝ изложба е в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. През 2010 г. получава сребърен медал от посланика на Канада в България за картината, която рисува на тема „Зимни спортове“ и посветена на Двадесет и първите зимни олимпийски игри, които  се провеждат във Ванкувър през 2010 г.

През 2015 г. картината ѝ „С очите си видях бедата“ е на първо място от проведения конкурс на  ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Британският съвет в София, поставя нейна картина в календари си за 2017г.

Дженифер Артемис от  2012 г. работи върху илюстрирането на книга с детски приказки, базирани върху националната поема на един от най-именитите и велики поети на Персия – Фирдуоси – „Шах-наме“. Интересът и към древната персийска култура е породен, от  това че баща и е иранец и приказките му за „лека нощ“ винаги са били от старо-персийските епоси.

Тя се проявява като млад художник и във филма  „Бесарабски мечти“ от 2012 г. (27 мин.), където нейна картина образува творческия финал на документалната лента.

Малката художничка е жизнерадостно дете, което пее и танцува народни и бални танци и е възпитаничка в пети клас на Националният учебен комплекс по култура с лицей с изучаване на италиански език и култура, асоцииран в ЮНЕСКО.

Целия екип на списанието ѝ желае покоряване на много бъдещи творчески върхове.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here