Посещения на деца и младежи във филиалите на Националната галерия през изминалата седмица

0

Младежи от Центъра за социална рехабилитация и интеграция „Благовещение“ в столицата посетиха Квадрат 500 на 8 февруари. Посрещнати от уредници от образователния център на Националната галерия, те разгледаха част от експозицията и рисуваха в залата с произведения на Владимир Димитров-Майстора. В книгата за впечатления един от тях написа от името на групата: „Благодарим Ви и до нови срещи!“ Подготвя се късометражен филм за този център, който предстои да бъде излъчен по БНТ 1 на 15 март от 22:30 ч. в предаването „В кадър“.

Сградата на Квадрат 500 е приспособена за хора с физически увреждания и улеснява включването им в културния живот. Националната галерия и Фондация „Графия“ откриха през октомври миналата година специална експозиция за посетители с нарушено зрение, наречена „Докосни галерията“. В зала до книжарницата тактилни карти с аудио описания на български и английски език представят живописните шедьоври от националната колекция: „Автопортрет“ на Захари Зограф, „Ръченица“ на Иван Мърквичка, „Река Ерма край Трън“ на Никола Петров, „Жътва в Чепинско“ на Иван Ангелов. След броени дни там ще бъдат поставени и тактилни карти по индийски илюстрации от началото на ХІХ век и две бронзови фигури на Буда и Вишну. Към тази специфична галерия са още скулптурите: „Майка“ на Иван Лазаров – в централно фоайе, „Майка с дете“ на Кирил Шиваров – в зала 11, „В отпуск“ на Ангел Спасов – в зала 12, „Дух и материя“ на Андрей Николов – в зала 13.

Филиалите на Националната галерия в междусрочната ваканция се изпълниха с малки ученици. Деца от Образователния център „Лекси“ имаха възможността да се запознаят с експозициите в Двореца. Особено внимание те обърнаха на „НЕ/ПОЗНАТИ от Златния фонд на колекцията на ОББ“, като участваха в игратата „Детектив в изложбата“.

На 9 и  10 февруари ученици от Средното художествено училище за приложни изкуства „Св. Лука“ посетиха ретроспективната изложба в Двореца по повод на 110 години от рождението на българската дама на модерното изкуство Вера Недкова. Мащабното представяне на нейното творчество продължава до 26 февруари 2017 година.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here