Посещения на деца и младежи във филиалите на Националната галерия през изминалата седмица

0
7

Младежи от Центъра за социална рехабилитация и интеграция „Благовещение“ в столицата посетиха Квадрат 500 на 8 февруари. Посрещнати от уредници от образователния център на Националната галерия, те разгледаха част от експозицията и рисуваха в залата с произведения на Владимир Димитров-Майстора. В книгата за впечатления един от тях написа от името на групата: „Благодарим Ви и до нови срещи!“ Подготвя се късометражен филм за този център, който предстои да бъде излъчен по БНТ 1 на 15 март от 22:30 ч. в предаването „В кадър“.

Сградата на Квадрат 500 е приспособена за хора с физически увреждания и улеснява включването им в културния живот. Националната галерия и Фондация „Графия“ откриха през октомври миналата година специална експозиция за посетители с нарушено зрение, наречена „Докосни галерията“. В зала до книжарницата тактилни карти с аудио описания на български и английски език представят живописните шедьоври от националната колекция: „Автопортрет“ на Захари Зограф, „Ръченица“ на Иван Мърквичка, „Река Ерма край Трън“ на Никола Петров, „Жътва в Чепинско“ на Иван Ангелов. След броени дни там ще бъдат поставени и тактилни карти по индийски илюстрации от началото на ХІХ век и две бронзови фигури на Буда и Вишну. Към тази специфична галерия са още скулптурите: „Майка“ на Иван Лазаров – в централно фоайе, „Майка с дете“ на Кирил Шиваров – в зала 11, „В отпуск“ на Ангел Спасов – в зала 12, „Дух и материя“ на Андрей Николов – в зала 13.

Филиалите на Националната галерия в междусрочната ваканция се изпълниха с малки ученици. Деца от Образователния център „Лекси“ имаха възможността да се запознаят с експозициите в Двореца. Особено внимание те обърнаха на „НЕ/ПОЗНАТИ от Златния фонд на колекцията на ОББ“, като участваха в игратата „Детектив в изложбата“.

На 9 и  10 февруари ученици от Средното художествено училище за приложни изкуства „Св. Лука“ посетиха ретроспективната изложба в Двореца по повод на 110 години от рождението на българската дама на модерното изкуство Вера Недкова. Мащабното представяне на нейното творчество продължава до 26 февруари 2017 година.