Светлина в очите – прах по незете, Пламена Димитрова-Рачева, галерия-книжарница София-Прес, 02–27.02.2017 г.

0

Изложбата „Светлина в очите – прах по нозете“ е фото-репортаж на изкуствоведа Пламена Димитрова-Рачева от Южна Индия (Керала и Тамил Наду).

Снимките са направени по време на водено от доц. Галина Соколова учебно пътуване за културата и религиите на Южна Индия, организирано от  специалност „Индология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в периода 25 октомври – 9 ноември 2015.

В избрани 80 кадъра, представени по нетрадиционен начин са показани снимки от град Кочи със Синагогата от XIV в., църквата „Св. Франциск“, китайските рибарски мрежи, двореца Матанчери; от град Мунар с музея на чая и чаените плантации; от град Мадурай с храма на Минакши – един от най-забележителните храмови комплекси в Южна Индия, и двореца на Тирумалай Наяк; от град Танджавур (Танджор) и храма Брихадишвара и разположения в близост храмов комплекс Натараджа в Чидамбарам.

Включени са кадри от град Пудучери (Пондичери) с ашрама на Шри Ауробиндо Гхош и от Френския квартал. Акцент представляват снимките от комплекса Махабалипурам, обявен за световно културно наследство от ЮНЕСКО. В град Рамешварам, свързван с Рамаяна  – оттам Рама прекосил океана за да освободи отвлечената си в (Шри) Ланка съпруга Сита, са храмовете Раманатхасвами и Котхандарамасвами. Има кадри от Ковалам и от Канякумари (нос Корморин) – сборна точка на три океана с храма на Кумари, музеите на Ганди и свами Вивекананда. Репортажът завършва с Кумараком c поглед към оризовите и лотосови плантации в естествените вътрешни канали на Керала.

Едно пътуване през реалност, в която светлината озарява духовно, а прахът полепнал по нозете е от сакралните пространства на храмовете, в които можеш да пристъпиш само бос.

Откриване: 6 февруари, понеделник, 18:00 часа

Изложбата се посвещава на 70-годишнината от обвявяването на Независимостта на Индия и се провежда със съдействието на Клуб Прители на Индия и Съюз на българските художници.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here