„Високо там горе” РКИЦ, 10, 14.12.2016 г.

0

Театрално представление по текстове на Анна Ахматова по повод 50 години от смъртта ѝ

[dropcap style=”flat”]Н[/dropcap]ие, които сме застанали на тънкия връх на настоящето и гледаме в миналото, наречено сребърния век – революцията – терорът – голямата война – милиони жертви – разбираме това като налудничава фантазия, всичко отдалечено по време или на разстояние от нас е нереално насред нашия охолен живот. Попитали Анна Ахматова може ли да опише това и тя отговорила: Мога! Можем ли днес да разберем една биография започнала с карети, екипажи и шумоленето  на роклите в града на Достоевски,  и завършила в Ленинград”, казва режисьорът Крум Янков. „Ние ви каним не на история от миналото – то не ни принадлежи , каним ви да станете част от една история за нас самите. Поезията е образ на света какъвто е бил – е – и ще бъде”, допълва  Крум Янков.

През 2016 година се навършват петдесет години от смъртта на най-великата поетеса в руската литература – Анна Ахматова.

Тя започва да пише по време, когато „да мислиш за една жена като поет е абсурдно“. Анна Ахматова e родена в залеза на Имперска Русия и e живяла по времето на  едни от най- страшните ужаси на съветския режим. Всички паметни събития от 20 век засягат пряко живота на Ахматова и тя се превръща в глас на целия народ, страдащ от тежките последици на Сталинското управление.

През 2016 година се навършват и петдесет години от смъртта на композитора Артур Лурие , близък приятел на Анна Ахматова, с когото известната поетеса е имала една изключително силна, духовна и емоционална връзка, която въпреки разстоянията, съпровожда и двамата чак до края на живота им.

Двамата творци взаимно се вдъхновяват, стихът на Ахматова и музиката на Лурие се преплитат нееднократно през годините. В разстояние само на няколко месеца през 1966 и двамата напускат този свят.

poster-1-visoko-tam-gore1-n

[col2]Режисура: Крум Янков
Визуална среда: Момчил Алексиев
С участието на: Кателина Кънчева,
 Силвия Станоева, Галина Борисова
Музика: Артур Лурие – Concerto Spirituale[/col2] [col2]Предпремиера: 10.12.2016г. – 19:00 ч.
Премиера: 14.12.2016г – 19:30 ч.
Руски културно-информационен център – София,
 ул. Шипка 34 / Мраморна зала
Билети на касата на РКИЦ
Цена: 8/10 лв.[/col2]

*Представлението е реализирано с подкрепата на Национален фонд „Култура” и Руски културно-информационен Център – София

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here