Вечна вяра: Православието в светите земи, фотографии, Дафна Тал, крипта храм-паметника „Св. Александър Невски“, 22.11–22.12.2016 г.

0

Християнството, зародило се в Светите земи – люлката на монотеистичните религии, запазва присъствието си в тези райони от своето зачатие. Дафна Тал е привлечена от идеята да направи документален проект 20 века по-късно. Днес различни църкви, манастири и църковни събори са все още част от естествения пейзаж на градове, възвишения и пустинни райони. Православната църква е основна част от това присъствие по свещените земи. Църковните институции, монасите, свещениците, монахините и поклонниците са неразделна част от човешкия пейзаж на днешния Израел и на Палестинските територии. Безусловната вяра и традиционни ритуали се явяват продължение на вековната православна традиция.

pokana_g

В поредицата от изключителни фотографии Дафна Тал улавя с прецизна точност не само лицата на членовете на православната общност, но благодарение на дълбокото си разбиране на есенцията на православието – и духа на тези откъснати и недостъпни за обществото места. В процеса на работа тя успява да спечели доверието на Православната патриаршия и получава безпрецедентен прием от всички общности, черкви и свети обители, което ѝ позволява да проникне в техния свещен и таен свят не само визуално, но и емоционално.

Майстор на светлината и композицията, Дафна Тал успява във фотографиите си да улови квинтесенцията на красотата зад две хилядна традиция и нейния блясък във вдъхновяващи снимки, изразяващи дълбочината на православната вяра и емоция.

Със своята изложба Дафна Тал хвърля нова, съвременна светлина върху трудно достъпния свят на православието. Фотографиите не само отварят прозорец към този свят, но и отдават заслуженото на силата на вечната вяра на православието в неговата естествена среда: Йерусалим и Светите земи – вечният дом на християнството, където започва всичко.

Дафна Тал е родена в Израел. Живее и работи в Йерусалим като професионален фотограф, специализирайки в артистични и документални проекти. Проектът „Вечна вяра: Православието в Светите земи“ е осъществен между 2013 и 2015 в резултат на тясното сътрудничество на автора с руската и гръцката православни църкви.

Изложбата ще бъде открита от Н.ПР. Ирит Лилиан – посланик на Държавата Израел в София и г-жа Слава Иванова – директор на Националната галерия.

Откриването ще се състои на 22 ноември (вторник) в 18:00 часа с присъствието на автора. Изложбата се състои с подкрепата на Посолство на държава Израел, Национална галерия и Музей за християнско изкуство.

Теодора Йосифова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here