„Авлигите“ – В наш‘та градинка

0

Международно наградена фолклорна група от русенско  – Авлигите, с първи албум на 28 ноември

drawingcover-copy[dropcap style=”flat”]А[/dropcap]влигите е името на фолклорния хор на село Тетово, малка общност, в близост до река Дунав, в североизточна България. Водейки началото от 1971, състава празнува излизането на своя първи студиен мини албум, с традиционни песни и теми за любов, празници и забави, от отъпкания път на времето.

Тази невинност, увековечена в песен, въплъщава традициите, които са чезнели, с всяко следващо поколение. Тези записи са културно съкровище, както и ценна поезия.

img_3829-1

На 28-и ноември, мини албума на Авлигите ще бъде придружен и от двойно видео, което рецитира тази поезия, в контекста на днешното време, обхващайки антагонизмът с респект към патриархалните норми, вероятните значения на културното съхранение в постоянно променящата се среда на времето. Елементите и символите на народното творчество са обхванати като метафори, заложени в клипа, но значението на хорото, китката цветя, надиграването могат да добиват изкривени значения, под натиска на настоящето…

Тези традиционни фолклорни песни са изпълнени по присъщ стил, типичен за региона – изчистена, вокална песен, изпята на един глас или като наслоение, носеща обичайно звучене и хармония. Вокалните изпълнения, макар и типични за България имат различно звучене в различните ѝ краища, като този албум, по уникален начин, обхваща лекотата и непринудеността на тези красиви песни.

img_3849

Авлигите са спечелили редица международни признания, като вземат редовни участия в големите фестивали като – „Рожен“ Националния фестивал в Копривщица, Euro Folk  и World Folk, през 2016, където групата извоюва редица награди и медали.

Авлигите си сътрудничат със Zvooka, за да създадат този магически албум, давайки възможност на тяхното артистично дело да продължи и да процъфти. Изпълненията на Авлигите са продукт на гласовете на: Павлина Андреева, Маргарита Атанасова, Росица Янакиева, Славка Цанкова, Донка Фердинандова, Иванка Цекова, Стефка Русева, Петинка Тончева, Стефка Ангелова, Петранка Великова, Анка Димитрова, Димитрина Сачева и Росица Петрова.

Тези жени, родени и отраснали сред тези песни в родното им – Тетово, са ги носили със себе си по време на жътви и сватби, седенки и всичко между това. Въпреки че времето е изменило групата, техните дух и сила са все същите.

Илиян Кацарски

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here