So Independent 2016: Кинопортрети 26.10–06.11.2016 г.

0

Златна есен е, тръгнаха фестивал след фестивал на различното кино.Изгледахме в Синелибри най- успешните екранизации от вчера и днес, в Дома на киното се прожектират избрани руски филми, сред които изключителният и оригинален „За любовта” на талантливата Ана Меликян. Киноманите помнят нейната поетична и вълнуваща „Русалка”,  заслужено грабнала Голямата награда на 12-ия СФФ; вълшебна приказка със сюреалистичен хумор и  много фантазия.

so independent 2016

[dropcap style=”flat”]О[/dropcap]чаква ни Седмото издание на София Индипендънт Филм Фестивал, което включва селекция от най-смелите независими филми за 2016 г., спечелили сърцата на зрителите на големите кинофестивали, сред които Кан, Сънданс, Берлинале, Трейбека, Бостън, Единбург, Карлови Вари. Организаторите са селектирали 16 игрални и 6 документални американски, независими продукции. Освен тях ще видиш номинирания от Унгария за Оскар 2016 Чисто сърце, номинация за Оскар 2015 на Доминиканската република Пясъчни долари, както и израелския филмов разказ за палестинските рапъри Кръстопът 48. Фестивалният форум минава под стратегическото партньорство с американската организация с идеална цел IFP (Independent Filmmaker Project). Ще бъдат връчени награди за най-добър игрален, независим филм, за най-добър документален, независим филм и за най-добър български, независим филм, която се връчва за първи път.Също така за първи път в програмата на Sofia Independent Film Festival ще бъде показано актуалното от българското независимо кино – 4 нови игрални филма и два блока с хитовете от българското късометражно кино.

кадър от българския „Корабът слънчоглед”
кадър от българския „Корабът слънчоглед”

В програмата на SoIndependent 2016 влизат интересни филми, които още с първите си трейлъри заковаха вниманието на специалистите и критиката. Така например най-сетне ще видим „Швейцарско войниче”, разказва за рошавия Ханк и невероятните му приключения с Даниел Радклиф- цял филм играе труп,;сериозния шамар „Раждането на една нация”,  който е умишлен контрапункт на расисткия епос със същото име от 1915, носителят на 6 награди на публиката от различни фестивали „ Лов на диви хора”- вълнуващо авантюрно преживяване, което със сигурност не е за изпускане , „ Напълно непозната” на режисьора Джошуа Марстън с тайнствената Алис- Рейчъл Вайс

Кинофорумът ще стартира с документалната продукция на Андрю Роси „Първият понеделник на май”, с който Робърт Де Ниро лично откри и Трибека Филм Фестивал. Филмът е посветен на най-посещаваната модна изложба в нюйоркския музей Метрополитън, т.нар. The Met Gala, и разкрива какво се случва зад кулисите на бляскавото събитие, на което неизменно присъстват най-големите звезди от света на модата и шоубизнеса.

Ще видим и един от най-обсъжданите филми на тазгодишния фестивал в Кан- провокативния „Американски мед” на Андреа Арнолд (със специална награда на Екуменическото жури) и „Раждането на една нация” на Нейт Паркър. Програмата продължава с доминиканския „Пясъчни долари” с Джералдин Чаплин, интересния израелски филм „Кръстопът 48”, посветен на палестинска рап група, „Лов на диви хора” на Тайка Уейтити, унгарският кандидат за Оскар’2016 „Чисто сърце”, „Н” на Раниа Атие и Даниел Гарсия. Плюс 4 нови български игрални филми и два блока с най-добрите ни късомтеражки.

Фестивалът So Independent е част от календара на културните събития на Столична община за 2016 г., продължава до 6 ноември, а прожекциите ще се състоят в три столични кина – Люмиер, Дом на киното, Одеон.

Мариана Енева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here