Сто години безсмъртие на поета подпоручик Димчо Дебелянов

0

Централният военен клуб отвори врати за паметен концерт

Генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов връчи почетния знак на СОСЗР и грамоти на организаторите

dsc_0541[dropcap style=”flat”]Д[/dropcap]имчо Дебелянов събра десетки творци, писатели, поети, офицери, читалищни дейци, стенографи, музикални педагози,  музейни работници, преподаватели, журналисти от различни медии, учени, библеотекари, представители от различни институции, ученици и хора на духа в концертната зала на Централния военен клуб. Сто години от гибелта на подпоручик Димчо  Дебелянов бе поводът за паметния концерт, посветен на незабравимия и световно известен български поет.

Организатори на събитието бяха НД „Димчо Дебелянов-1960” – София, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на българските журналисти, Национална асоциация „Сигурност”, Община Копривщица, дирекция на музеите в Копривщица, Съюзът на народните читалища, сп. „Черно и Бяло”, Отечественият съюз, Националното сдружение на стенографите, машинописците и компютърните оператори, Съюзът на българските писатели, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, културни институции. С голямата  подкрепа на управителя на  Томбоу България ЕООД Манол Курдаланов, както и с помощта на Иван Ченчев от в-к Дума.

Във фоайето пред залата в ЦВК бе подготвена уникална изложба от фотографии, исторически и архивни материали, книги и журналистически текстове, посветана на Димчо Дебелянов.  Фотографиите на поета бяха предоставени от уредника на къща-музей „Д. Дебелянов” Дойчо Иванов, със съдействието на директор Дирекция „Музеи”- Копривщица Искра Шипева. Редките книги са  от историка Тодор Пенев и Паола Колева.

Специалният транспарант, тематичните табла, респектиращата зала на ЦВК потопи гостите в истинска творческа атмосфера, с привкус на гордост, но и скръб по загубата на един навероятно талантлив и скъп за нас творец. За житейския и творчески път на поета бе подготвена мултимедийна презентация, с подходяща мелодия и тематични изпълнения.

С много аплодисменти и ставане на крака бяха посрещнати изпълненията на  формация „Армейска песен” от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, с ръководител Снежина Темелкова. Невероятно респектиращо бе изпълнението на актьора Янко Лозанов на стихотворението „Да се завърнеш”… С приповдигнато настроение публиката благодари за талантливите изпълнения на възпитаниците на НД „Димчо Дебелянов”, с ръководител Росица Йорданова.

Кметът на Копривщица Генчо Герданов сподели, че с гордост ръководи  града, отгледал толкова  борчески личности. С патос и творчески заряд Герданов рецитира стихотворение на Дебелянов, което поета  написал за себе си на 25 години. Публиката в ЦВК  научи повече за най-нежния български поет от издателя Христо Ковачев, който  представи второто издание на книгата на Тихомир Геров „В казармата и на фронта с Димчо Дебелянов”. И подчерта,  че   в това произведение е пресъздадено  вярното описание за гибелта на офицера поет. Публиката не остана безразлична към сърцатото изпълнение на стихотворението „Един убит” от подполковника от запаса Кирил Парапанов, който разказа любопитни моменти от краткия житейски път на Дебелянов.  Заместник-председателят на СБП Димитър Христов сподели пред многолюдната аудитория за приноса на  Димчо Дебелянов към българската литература и за изпълненият дълг към България.  За да почете 100-години от гибелта на поета, гост на мероприятието бе заместник-директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов, който подчерта че първата  книга за Дебелянов  се отпечатва  едва през 1920 г.

Първият носител на националната литературна награда „Димчо Дебелянов” от 2004г Георги Н. Киров ни върна в онези злополучни моменти, когато малко преди сражението на бойното поле  подпоручик Дебелянов дава на командира си последните оригинали на стихотворенията „Един убит” и „Сиротния”. Любопитни и неизвестни факти за живота на Дебелянов разказа  председателят на Националното сдружение на стенографите, машинописците и компютърните оператори инж.Карамфил Матев, когато поетът  е бил парламентарен стенограф и е работил като стенограф в Общината в София.

[pullquote align=”right”]Настоятелството на НЧ „Димчо Дебелянов-1960” поздравява ген.-лейтенант Стоян Топалов по повод неговата 75-годишнина и за връчените му  от МО плакет и грамота за принос към отбраната на страната и активна военно-патриотична дейност.

Уважаеми ген. Топалов,

Обръщаме се към Вас, за да Ви пожелаем дълги и щастливи години, да продължавате да издигате авторитета и достойнството на Българската армия!
Желаем Ви както до сега, и в бъдеще да бъдете пример за подражание на младото поколение като отговорен и смел офицер, следвайки   пътя  за един по-мирен свят!

С уважение и признателност,

Доц. д-р Иван Митев
инж. Миглена Китанова Иванова
[/pullquote]Председателят на НЧ „Димчо Дебелянов-1960” доц. д-р Иван Митев благодари на организаторите и участниците, подчерта че  творец като  Димчо Дебелянов ще продължава да привлича интереса от всички краища на света, а това е основание за национално самочувствие.  От читалището бяха връчени благодарствени грамоти на инициаторите и участниците. Председателят на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов връчи почетния знак на съюза и грамота на доц. д-р Иван Матев, на директора на дирекция „Музеи” в Копривщица Искра Шипева и на организатора на читалището Миглена Китанова, която има основна заслуга за успеха на вечерта. Ген.-лейтенант Топалов поясни, че в бъдеще ще продължи съвместната творческа работа със съорганизаторите и родолюбивите личности на страната ни. dsc_0901

През 2017 г.  се навръшват 130 години от рождението на Димчо Дебелянов. По този повод в родният град на поета се подготвят за подобаващо тържество, стана ясно от  Генчо Герданов.

Инициаторите на честванията поясниха,че по повод 100-години от гибелта на Димчо Дебелянов са проведени две пресконференции в СБЖ, с подкрепата и съдействието на председателя на организацията Снежана Тодорова. Както и творческа вечер през април т.г. с участието на съорганизаторите от концерта в ЦВК, поети, писатели, творци, с участието на Славомир Генчев, Пламен Тотев.

Меги Иванова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here