Първият най-голям меден духов оркестър за юноши в България – любознателни и малко известни сведения

0

От  въздействието на песента и нейната магическа и сплотяваща сила през 30-те години на ХХ в. с музикалната и обществено-гражданска енергия Кирил Младжов и Мария Грънчарова създават книгата „Духовата музика – ярка музикална следа” и „Първият най-голям меден духов оркестър за юноши в България”.

pasinstruments110714a_14159429_8col

[dropcap style=“flat“]П[/dropcap]рез своя мандат (1934–44 г.)  зам. кметът на град Дупница Кирил Младжов, юрист, музикант, цигулар и контрабасист в пърия младежки симфоничен оркестър в града поръчва на известната фирма Lignaton, Прага  удобни за юноши инструменти,  детско кавалерийски вариант „през рамо”. Пристигнали след дарения, с помощта на градската община и Министерството на просвещението 40 месингови духови /брас/ инструменти са зачислени от Градската община на първото училище в града ІІ Прогимназия „Евлоги Георгиев” и са достатъчни за един оркестър – Първият най-голям меден духов оркестър за юноши в България. От сведения на големия музиковед, учен проф. Венелин Кръстев, в родния му град още през 1910 г. е сформиран първия военен духов оркестър. От значение е, че в началото на ХХ век Софийската опера придобива брас инструменти от друг вид от фирмата Lignaton, чрез дарение на българи, живущи в гр. Прага, Чехия. След небивал наплив за участие в оркестъра от момичета и момчета, стигнало се до ходатайство на родителите (на което не се обръща внимание), след строго препитване е сформиран оркестър огласил площада на града на празника „Св.Св. Кирил и Методий” през 1940 г. На младия оркестър е повечерна музиката за националните празници в страната – Трети март, Гергьовден и всички училищни тържества. Добромир Младжов е избран за ІV випуск на оркестъра през 1943 г., а брат му Любомир Младжов свири във ІІІ випуск през 1942–43 г.

И днес звучат в ушите му участията. – Повлиян от тези спомени вече като пенсионер пише поема и музика за марша „Вечно живите герои”, възхваляващи героизма на българските летци защитавали небето на България през Втората световна война. Другата причина – Добромир Младжов преживява бонбандираовките над Духница, а инструментите заедно с няколко души загиват в бомбандираната сграда на училището.

Сърцето на Мария Грънчарова е свързано с Дупница, с музиката и книгите. Съавтор през 2015 г. с Драгомир Младжов, книгите ѝ „Музикална Дупница”, издание от 2005 г. на луксозна хартия с много снимки и „Вековно тържество на песента – 120 години хорово изкуство в Дупница” (изд. 2014 г.) са възхищение към музикалното дело и живот в града с 300 имена.

Мария Грънчарова участва в хора на прогимназията, на концерти, с мечтата да завърши хорово дирижиране. Приета след строг конкурс в Софийския Академичен хор с диригент вече обиколил Европа, известен Ангел Манолов, избрана е да участва в І, ІІ и ІІІ хоров фестивал в Букурещ, Будапеща и  Берлин през 50-те години на миналия век. Тя е 23 години учител по български език и литература в дупнишката гимназия „Хр.Смирненски” след като завършва Славянска филология в СУ „Св. Климент Охридски” и 15 години в 7 СОУ „Св. Седмочисленици”. Три години преподава на български ученици във Варшава. Редактира учебни помагала за ученици и учители от VІІ до ХІ кл., базов-учител методист с литературно-методически разработки и национални четения. Потомка на възрожденски род от занаятчии, учители, юристи, цигулари, оперни певци, диригенти и художници, сроден с родовете Попшишкови, Д-р Накови, Радкови, Сикеларови, Икономови, Околийски, Гьоклемезови и Грънчарови са част от основното ядро на дупнишките първограждани. Щастливо омъжена за културния деец Евгени Грънчаров, живее с децата си Светлана и Илко (художник на книгите) Грънчарови.

Любовта към изкуството музика в семейството възпитава Добромир Младжов. Той си спомня, че баща му като зам. кмет завежда културния живот и образованието. Прадядо му по майчина линия – Николчо Антонов е първия демократично избран кмет на гр. Враца след освобождението. Завършва Висшия Минно-геоложки институт в София, постъпва в Комитета по геология, след това институтите „Минпроект” и „Енергопроект”. Автор е на 228 служебни разработки, на обобщителни доклади за язовири в България и на 11 язовири в Алжир, на 22 статии във вестници и списания, 2 публикации в изданията на ЮНЕСКО.

Надеждата: След като авторите събират историята на най-големия в България гимназиален духов оркестър „Димитър Мечев” по името на  създателя му като невероятна и амбициозна идея в гр. Велинград, Духовия оркестър на Сержантското средно военно музикално училище „Маестро Георги Атанасов”, гр. София, престижния оркестър на 1-ва Английска гимназия, гр. София и читалище „Хаджи Петър Берон”, за конните духови оркестри на представителните гвардейски кавалерийски ескадрони от различни страни в Европа, авторите се извиняват, че нямат възможност да разгледат ученическите брас-духови оркестри, създадени в много градове на страната: в Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Ловеч, Троян, Елин-Пелин, Димитровград и др селища… Те изказват пожелание с тази мисия да се заемат и други преподватели, работещи в сферата на педагогическата, учебно-възпитателна и музикална дейност в българските училища.

Ход напред са значението на развилото се в традициите в българското образование преподаване и изкуство музика,  кръглата маса „Образование чрез култура и култура чрез образование – формула на ХХІ век” в дома на Москва (10 дек. 2015 г.) с участието на изтъкнати педагози от общообразователни училища, на световно известната проф. Жени Захариева, поясненията на  проф. д-р Адриана Благоева, худ. ръководител на  хор със световно признание „Софийски момчета”, около Коледния им концерт- празник за публиката и високо талантлива изява на децата в зала „България”, (в-к „Дума”): „Родителите са доволни, че децата им идват в нашия хор и се занимават с дейност, която им носи удовлетворение и спомага за изграждането им като личности и допринася за тяхната обща и музикална култура.
Важно е училището да стимулира творчеството и извънкласните форми на работа. По този начин ще се стимулира творческата мисъл на подрастващите, умението им за работа в екип.”

Боряна Статкова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here