В годината на милосърдието Албания почита Майка Тереза

0

Папа Франциск обяви юбилейна година на християнството, посветена на милосърдието, от 8 декември 2015 до 20 ноември 2016 г. Един от нейните най-запомнящи се знаци е обявяването на Майка Тереза за светица на 4 септември. Тържествата във връзка с това продължават в целия свят.

2016-526

[dropcap style=”flat”]П[/dropcap]о това време бях в Албания. Албанската телевизия излъчи на живо вълнуващ концерт в чест на събитието от базиликата „Св. Петър“ в Рим с участието на изтъкнати албански и македонски изпълнители. След него бе показан документален филм за светицата. В интервюта по телевизията предния ден историци, музиканти, участници в подготовката на филма и концерта представиха двете прояви и други акценти в честванията.

Столицата Тирана беше украсена с флагове със стилизиран образ на Майка Тереза.

Жителите и гостите на Дуръс (много българи, поляци, сърби, италианци) можеха да разгледат фотоекспозиция за светицата в изложбената зала в центъра на града. В първата част – ,,Животът“, 22 табла показват израстването на Агнес Гондже Бояджиу от раждането ѝ на 26 август 1910 г. в албанско семейство в Скопие. На снимките тя е с папа Йоан Павел II, лейди Даяна и други известни личности. Майка Тереза казваше, че принадлежи на света,през 1979 г. той ѝ се отблагодари с Нобелова награда за мир.

Във втората част – „Смъртта“, виждаме светицата на 18 табла до края ѝ на5 септември 1997 г. Тя е сред сираците, умиращите и бедните, за които се грижеше, сред последователите на ордена „Мисионери на милосърдието“, основан от нея в Калкута.

Редом до снимките са съветите ѝ към родителите, учителите, лекарите, студентите-медици. Въпреки безнадеждното човешко страдание, на което Майка Тереза посвети дните и нощите си, в изложбата и в честванията доминират оптимистичните ѝ послания:

„Животът е мечта – осъществи я.
Животът е борба – приеми я.
Животът е приключение – изживей го.
Няма ключ за щастието. Вратата към него е винаги отворена.“

Можем да ги следваме с почит и милосърдие.

Петя Пейчева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here