Новата учебна година започва „По вода”

0

С „пускане по вода“ на кораб във фонтана пред Доходното здание ще стартира учебната година в Русе. Събитието ще започне на 14 септември 2016 г. в 18:30 часа.

Хепънинг на учениците от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” включва художествени инсталации „Чайка в полет“, „Звучащи вълни“ и „ОХ‘топод“, около които ще се развият акции с участието на ученици и публика.

niu-instalaciaИнсталациите са създадени по време на учебната практика на учениците от НУИ „Проф. Веселин Стоянов” и уъркшопи водени от арт-педагози на Център Алос и преподаватели от училището. През изминалата седмица младите художници излязоха от традиционната рамка на обучение и сега ще представят модерна интерпретация на артистични практики и ново общуване с публиката. В градска среда и в реално време учениците, заедно с професионалисти, ще покажат синтеза на отделните видове музикални и изобразителни изкуства по атрактивен и нетрадиционен за зрителите начин.

След това ще има и музикален пърформанс, който „в крак” със съвременните дигитални технологии ще превърне водата, растенията, инсталациите и човешките тела в музикални инструменти. Освен учениците, в него ще се включи и общинския оркестър „Биг Бенд Русе“.

Едно от интересните събития ще бъде представяне на създадените мащабни художествени обекти. По ръководството на арт педагози от Център Алос и НУИ  „Проф. Веселин Стоянов” учениците ще бъдат запознати с основни принципи на художествени намеси в градското пространство чрез изграждане на художествени конструкции и инсталации, съобразени със спецификата на средата и тематиката на акцията.

„По вода” се изпълнява от НУИ „Проф. Веселин Стоянов”– Русе в партньорство с Център за неформално образование и културна дейност  Алос – София с подкрепата на общинска фондация „Град на свободния дух“. Уъркшопите за създаване на художествени инсталации са част от учебната програма „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ на Център Алос, реализирана с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

През септември предстоят още няколко събития в рамките на „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Сред тях са провеждане на уъркшоп за Художествени инсталации и конструкции по повод Български фестивал на сливата в Троян, участие в Нощта на музеите и галериите Пловдив 2016, ателие „Рисуване със светлина“ по време на Нощта на изкуствата в Стара Загора. За тях очаквайте допълнителни подробности.

Добрин Атанасов, Център Алос

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here