СБЖ е на страната на свободата на словото в скандала Рашидов-БНТ

0
Sneja-1_30533
Снежана Тодорова потвърждава, че СБЖ ще реагира винаги в защита на журналистическите права и свободи
„Свободата на словото е неотменна характеристика на демократичното общество, която трябва да отстояваме във всекидневната си работа. Наше задължение е да я пазим и защитаваме от всеки, който иска да я подчини на своите воля и интереси,” заяви председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова.
[dropcap style=”flat”]Т[/dropcap]ака тя коментира разгорелия се скандал около рязкото писмо на министъра на културата Вежди Рашидов срещу предаването на БНТ „Денят започва с култура”, излъчено на 30 юни т.г., и персонално срещу неговия водещ Георги Ангелов.

БНТ вече реагира с позицията, че „журналистите не може да бъдат третирани като зависими държавни служители” и напомни, че държавата я субсидира, за да „изпълнява своите ангажименти като независима обществена медия”. Сайтът на СБЖ публикува подробна информация по казуса в следната публикация:

Рашидов скастри „Денят започва с култура“, БНТ защити независимостта си

На свой ред самият Георги Ангелов, както и участвалият във визираното предаване проф. Велислав Минеков също изказаха своите позиции в защита на свободата на словото в отворени писма, разпространени днес. Сайтът на СБЖ съобщи подробно и за тях в публикацията по-долу:

Георги Ангелов и проф. Минеков с остра реакция към Вежди Рашидов, бранят свободата на медиите

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова потвърди принципната позиция на СБЖ за свободата на словото като „майка на всички свободи”. Тя е категорична, че държавната субсидия на обществените медии, каквато е и БНТ, в никакъв случай не може да служи за оправдание на опитите на висши държавни служители, били те и министри, да се месят в журналистическата работа.

Всеки засегнат от предаване или публикация, естествено, има право на отговор, но по същество, а не в агресивен и заплашителен тон, насочен срещу този или онзи журналист. Недопустимо е да се отправят закани към колеги, защото това е равностойно на пряко посегателство срещу свободата на словото, подчертава Снежана Тодорова. Тя потвърждава, че при всички подобни случаи СБЖ ще реагира неизменно остро и в защита на журналистическите права и свободи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here