Празник на младите таланти и дружбата

0

Повече от хилядолетие България и Русия, българи и руси  ни обединява общият славянски корен и писменост, близките езици, духовност и култура, исторически, хуманитарни, икономически и социални връзки. Историята и бъдещето на България е неразривно и завинаги  свързано с Русия. Преди столетие един достоен българин, учен и общественик изрича: „Има Русия – има България! Няма Русия – няма България!“.

[dropcap style=”flat”]Ф[/dropcap]ондация „Устойчиво Развитие за България“, вярна на тези идеи и традиции, вече повече от 10 години организира Международният ученически конкурс „Заедно в ХХІ век“ под патронажа на Посолството на Руската федерация и който влиза в календара на проявите на извънкласната дейност на Министерството на образованието и науката на Република България. В конкурса ежегодно участват хиляди ученици от България, Русия, Казахстан, Украйна, Белорус, Приднестровието, Молдова, Украйна, Сърбия и др. страни.  И тази година участниците от България бяха от всички 28 области на страната и от над 60 градове и села. Компетентното жури от авторитетни писатели, художници и учени бе затруднено да оцени необикновено многото и с високо качество работи на участниците – реферати, есета, стихове, рисунки, медийни презентации и в двата Международни конкурса „Заедно в 21 век“ и „Зелената планета“.

DSC06183В голямата зала на Руския културно-информационен център на 17.06.2016г. бяха поканени всички наградени участници, техните учители-консултанти и родители. Гости на тържеството бяха: Първият секретар на Посолството на Руската Федерация и представител на Министерството на образованието на Русия – Роберт Шестаков, директорът на Руския културно-информационен център и представител на Россътрудничество Павел Журавлев, депутатът от парламентарната група на БСП – Лява България – Таско Ерменков, членове на журито, представители на обществени организации. С топли думи към аудиторията се обърнаха Роберт Шестаков и Павел Журавлев. В приветствието на Извънредния и пълномощен посланик на Русия  Юрий Исаков се дава изключително висока оценка за ролята и значението на Международния ученически конкус „Заедно в 21 век“ и благодарност към Фондация „Устойчиво развитие за България“ за усилията за сближаване на младежите на нашите страни. Таско Ерменков в обръщението си към участниците заяви, че естествено темата за Русия се обединява с темата за мира, тъй като и днес Русия за разумната част от човечеството е символ и гарант за мира и бъдещето.

DSC06227

Председателят на Фондация „Устойчиво развитие за България“ – Станка Шопова връчи първите награди на отличените, поздрави ги за успехите и обяви, че и тази година наградените с първо  място ще посетят и ще запознаят с историческите и културни паметници на Москва. Мъдри напътствия за творческата работа и пожелания отправиха и писателите-членове на журито Лъчезар Еленков и Атанас Звездинов. Много радост предизвика и награждаването на победителите в в конкурса „Зелената планета“, който е част от едноименното международното екологично движение в Москва. Тържеството премина в топла, сърдечна обстановка, която се обогатяваше и от български и  руски песни и танци – поздрав от учениците от 144 СОУ „Народни будители“, Руския лицей, вокалната формация „Сладки пуканки“ и др.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here