За лятната фестивална програма на Софийската опера

0

Летните спектакли на Софийската опера се превърнаха в истински  големи празници на оперното и балетно изкуство на България. Многобройни са гостите от страната и чужбина, които идват специално от хиляди километри в София, специално за спектаклите на Софийската опера.

081e8c5764bd56b44c2247712b2a1d08_XL

Kartaloff - novo nachalo s klavira[dropcap style=”flat”]З[/dropcap]а първи път на три сцени, тази година Софийската опера предлага изключително богат и разнообразен летен афиш. На историческия площад „Св. Александър Невски”, където през 2014г. за първи път пред храма представихме своя версия на оперната суперпродукция на „Борис Годунов” от Мусоргски, отговаряме на огромния интерес на публиката с  нова премиера – операта „Набуко” от Дж. Верди.

Лятната фестивална програма на Софийската опера обогатява традицията  на сцената ни за „Опера в парка” на Военната академия. За седми път представяме класически шедьоври от балетния и оперен репертоар.

А традиционните Вагнерови седмици продължават на основната сцена на Софийската опера с „Тристан и Изолда” след като през месец май за пети път в последните години представяме тетралогията „Пръстенът на нибелунга”, само няколко месеца  след сензационния ѝ успех в Германия.

Дербито между Вагнер и Верди, което  продължава повече от два века си заслужава вниманието и интереса към творчеството им, и заради бунтарската същност присъща и на двамата гении. Има една много емоционална и съдбовна фраза в операта „Набуко” от Маестрото на италианската революция Джузепе Верди, която се свързва с днешната демографска, политическа, духовна и икономическа криза у нас: „О, Родино моя, красива и изгубена…”

Тази фраза извира от мислите със златни крила, да кацнат по скали и хълмове на родната земя, върху опустошените кули от отминали славни времена и златните арфи на вярващи и на поети, с надеждата Господ да вдъхва песен и да вдъхновява добродетелните.

Връзката с плача и стоновете от Хора на евреите от „Набуко” е метафорична с днешното време, когато на родната ни земя се раждат толкова много таланти, хора с огромна енергия от различни слоеве, но поробени от безгрижието, пренебрежението към ценностното, от политическата, икономическа и културна родна безпътица. А  плодът от съвкупността на материалното и духовното творчество създава културата на една нация, а без култура каква нация е тя…

02_Nabucco _07_2016

Затова като призивен камбанен звън, и като от Храм на Спасението, избрахме да звучат посланията от „Набуко” на безсмъртния маестро на италианската революция Джузепе Верди.

Пламен Карталов, режисьор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here